Wat zijn typische Bouw bedrijven?De Bouw branche kent vele verschillende soorten bedrijven. Op deze pagina beschrijven we enkele typische voorbeelden daarvan. Het geeft je een beeld van waar je eventueel terechtkomt als je voor deze branche kiest.

Bouw bedrijven groot en klein

Een groot aantal bedrijven in de bouw behoort tot het midden- en kleinbedrijf en er zijn erg veel zeer kleine bedrijven. Er bestaat een klein aantal grote concerns. Ongeveer vijfhonderd bedrijven maken deel uit van één van de twaalf grootste bouwconcerns. 

Dit zijn grootste 12 bouwers van ons land:

 1) Koninklijke BAM Groep 2) Koninklijke Volker Wessels Stevin 3)  Koninklijke Boskalis Westminster 4) Heijmans 5) TBI Holdings 6) Van Oord 7) Strukton 8)Ballast Nedam 9) Dura Vermeer 10) Van Wijnen Groep 11) A. Hakpark 12) Joh. Mourik & Co. Holding 

Veel bedrijven in de bouw gaan voor grote opdrachten tijdelijke samenwerkingsverbanden aan. Dat wil zeggen dat twee of meer bedrijven samen een opdracht aannemen. Ook onder-aanneming komt veel voor. Bijna een derde van al het werk wordt uitbesteed aan onderaannemers, bijvoorbeeld een installatiebedrijf. 

De oudste bouwbedrijven ter wereld (!)

Een van de oudste bedrijven in Nederland en nr. 6 van de oudste bouwbedrijven ter wereld (!) is het Aannemers- en Timmerbedrijf Roozemond. 

oudste bouwbedrijf Nederland

De geschiedenis van het bedrijf gaat ver terug in de tijd, deze start omstreeks het jaar 1650. Toen starte Cornelis Rosemont (in die tijd werd de achternaam nog anders geschreven) met bouw en timmer werkzaamheden. Het bedrijf heeft zich steeds aangepast aan de tijd. Het bedrijf had al een elektrisch zaagmachine in de jaren dertig van de 20e eeuw, een unicum in die tijd. De huidige bestuurder van het bedrijf is de 11e generatie. Op dit moment staat de 12e generatie op de 'stoep'. 

Ook veel familiebedrijven

De meeste bouwbedrijven zijn familiebedrijven en/of regionaal actief en de bovenstaande bouwbedrijven opereren in heel Nederland. Daarnaast zijn er in de bouw zeer veel zelfstandige vakmensen werkzaam. Dit noemen we zzp-ers (zelfstandigen zonder personeel).

Wat maakt het leuk om voor een Bouw bedrijf te werken?

In al deze bouwbedrijven die veelal familiebedrijven zijn is vaak een lange traditie van vakmanschap en kennisoverdracht aanwezig. Je leert er een prima vak, je verdiend er goed en je werkt mee aan het vormgeven van jouw leefomgeving. Je bouwt een veilige waterkering, dijk of woning. En elk bouwwerk is uniek, dat is wat werken in de bouw zo leuk en aantrekkelijk maakt.


Keer terug van Bouw-bedrijven naar de Bouw branche
Keer terug naar Talentenbranche