De Bouw Branche en jouw mogelijkheden hierinDe Bouw branche is dé economische sector of bedrijfstak die allerlei bouwwerken (incl. woningen) produceert. Wij zijn omringt door woningen, gebouwen, wegen en dijken. Allerlei vernuftige en aansprekende bouwwerken.

Zijn er mogelijkheden voor jouw talent in deze branche?

Wat de Bouw-branche betekent en voor een duidelijke afbakening met de andere branches lees je de pagina Bouw-betekenis

De Bouw Branche groeit!

Uit CBS cijfers blijkt dat in 2060 Nederland bijna voor de helft (44 procent) uit een één persoonshuishouden bestaat.  De bouwsector zal hier op in moeten spelen door ander huizen en woonvoorzieningen te bouwen. De komende jaren moet er 10 % per jaar nieuwbouw bij komen. 

Werkzaamheden binnen de Bouw Branche

Hoewel het nog steeds voorkomt dat iemand zijn eigen huis bouwt, wordt het meeste bouwen gedaan door gespecialiseerde bouwbedrijven die in opdracht van een opdrachtgever een gebouw plaatsen. Projectontwikkelaars laten op eigen initiatief kantoren, bedrijfspanden en wooncomplexen ontwerpen en bouwen om die naderhand te kunnen verkopen. Grote woningbouw-projecten op dit moment betreffen de transformatie van leegstaande kantoren naar studentenwoningen.

Tijdens elk proces is er een team van specialisten bezig om het gestelde doel te bereiken:

  • het initiatief;
  • het ontwerp;
  • de bouw;
  • het gebruik.

De bouw bestaat uit de volgende deelsectoren:

  • burgerlijke en utiliteitsbouw (B&U) (bouw van woningen, kantoren en dergelijke),
  • nieuwbouwwoningen
  • grond-, weg- en waterbouw (GWW)
  • installatiebedrijven (elektrische installaties, verwarming en dergelijke)
  • afwerkbedrijven (zoals schilders en stukadoors) en
  • andere, gespecialiseerde bedrijven (als onder meer heiwerk en betonstaalvlechten).

Daarnaast zijn veel dienstverlenende bedrijven, zoals architectenbureaus en projectontwikkelaars, actief in deze branche.

Binnen de Bouw zijn ook product,- innovaties in bouwmethoden van groot belang. Een continue ontwikkeling die voor de toekomst ook veel mogelijkheden schept. Lees daar meer over op de pagina Bouw Werkgelegenheid

Waarom zou jij voor de Bouw Branche kiezen?

De Bouw branche wordt gekenmerkt door het werken in en met de techniek. Dat kan binnen en buiten in de natuur. Het betreffen veelal aansprekende grote kostbare bouwwerken. Dat betekent dat zowel de prijs, 'slim bouwen' én samenwerken van grote invloed zijn op zowel de manier hoe iets gemaakt binnen een bepaalde tijd, prijs en kwaliteit. Daarbij wordt de vooraf bepaalde levensduur van een bouwwerk steeds belangrijker.

Er wordt ook gewerkt in grote fabrieken, voor de voorbewerking van producten. Kijk maar eens naar de grote diversiteit in Bouw-bedrijven.

Als je dus affiniteit hebt met het werken met en in de techniek, de uitvoering (Doen) en oog hebt voor slim en praktisch werken (Denken én samenwerken) zowel binnen als buiten in de natuur, dan is dit een leuke branche voor jou.

Om deze bouwwerken te maken wordt er veel werk op allerlei niveau's verricht. Een overzicht van die werkzaamheden vind je op de pagina Bouw beroepen.

Wil je meer weten over de benodigde competenties die je nodig hebt, en of jouw talent past bij deze branche, dan kijk je op de pagina Jouw talent en branche.


Keer terug van Bouw Branche naar Talentenbranche