Wat zijn typische creatieve bedrijven?De topsector Creatieve Industrie is de meest dynamische topsector van de Nederlandse economie. De creatieve sectoren (zoals design, media en entertainment, mode, serious gaming en architectuur) zijn een aanjager van innovatie in andere sectoren. Ook leveren ze creatieve oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen op gebieden als zorg, veiligheid en energie. De Nederlandse creatieve industrie is internationaal een top 10-speler. Dat komt door internationaal opererende bedrijven als Endemol, G-star, Guerilla Games, Layar en Droog Design.

Veel kleine bedrijven en zelfstandigen zonder personeel (ZZP-ers)

Deze branche bestaat vrijwel volledig uit veel kleine bedrijfjes. Waar een gemiddeld Nederlands bedrijf uit bijna 8 werkzame personen bestaat, zijn dat er in de  Creatieve industrie nog geen 2 per bedrijf. Het aantal zelfstandigen is bijna de helft (43%) van alle bedrijven. 

Bedrijven in de game-industrie

In het kort

  •  70% van alle mannen en vrouwen tot 50 jaar speelt games.
  • 175 bedrijven zijn geregistreerd als gamingbedrijf, daarnaast zijn er bedrijven die wel games ontwikkelen, maar een andere hoofdactiviteit hebben.
  •  2.500 a 3.000 personen zijn er naar schatting werkzaam bij deze geregistreerde bedrijven.
  •  21% van de gamebedrijven heeft een groeiend personeelsbestand.
  •  84% van de gamebedrijven maakt gebruik van flexpersoneel.

          (bron: GOC; 'Gaming in cijfers' en 'Trends in de creatieve industrie')

De Nederlandse gamesindustrie ontwikkelt zich zeer snel tot een belangrijke en succesvolle speler in het internationale speelveld. Tot de Nederlandse gamesector behoren onder andere onderwijsinstellingen, onderzoeksinstellingen, klassieke gamepublishers, exploitanten van online games, gespecialiseerde adviseurs, organisatoren van evenementen, ontwikkelaars van middelware, muziek, design en animaties voor de games industrie en uiteraard de game ontwikkelaars. De markt voor games groeit maar door. Er is een verschuiving van omzet uit pc games naar omzet uit online en mobile games. Het kopiëren van bestaande spellen en deze met kleine aanpassingen op de markt brengen, is een nieuwe trend (Angry Bird wordt Early Bird). Daarnaast verspreiden de principes van gamedesign zich naar andere sectoren en toepassingen (educatie, marketing, gedragsbeïnvloeding). De grootste groeimarkt zit in Nederland dan ook in het ontwikkelen van ‘serious games’. Daarbij wordt voortgebouwd op de ervaring met het ontwikkelen van grote simulatiegames.

Wat maakt het leuk om voor creatieve bedrijven te werken?

De kleinere bedrijven hebben vaak een informele omgang met elkaar, een prettige werksfeer, en delen en bespreken graag elkaars ideeën.

Er wordt in 'lossere structuren' (tijdelijke projecten) gewerkt en er zijn ook minder vastomlijnde functies voorhanden en wordt je bij gebleken geschiktheid steeds meer ingezet als een all-round medewerker met een groeiende verantwoordelijkheid en een snelle(re) leer,- en ervaringscurve dan in de meer traditioneel ingerichte organisaties. Als jij de zelfstandigheid en flexibiliteit hebt om hier mee om te kunnen gaan dan zijn dit prachtige uitdagende werkplekken voor jou!


Keer terug van Creatieve bedrijven naar de Creatieve branche
Keer terug naar Talentenbranche