Veel jongeren hebben een voorkeur voor een creatief beroep. Wanneer je jong bent heb je geen zin om in een keurslijf geduwd te worden. Dit is begrijpelijk. Er zijn erg veel interessante beroepen waar je volop creativiteit in kwijt kan. Denk bijvoorbeeld aan de reclamebranche. Kunstenaars, musici en schrijvers behoren ook tot de creatieve groep mensen met een dagelijks wisselende baan. Niet alleen in de Creatieve branche zijn mensen vernieuwend bezig. In elk beroep heb je creativiteit nodig om iets nieuws te kunnen creëren. Op deze site geven we voorbeelden van beroepen van zowel de Creatieve branche als andere branches waarin creativiteit vereist is. (Creatieve ambachten). Het betreffen beroepen op diverse niveau's: MBO (ROC; Niveau 3, 4) HBO en WO niveau.
Dit zijn beroepen uit de volgende sectoren:
Beeldend Kunstenaar
Als Beeldend Kunstenaar ben jij creator en vormgever van je eigen werk. Binnen de beeldende kunst kun je verschillende disciplines uitoefenen zoals schilderen, beeldhouwen, fotograferen, tekenen en digitale kunst. Als zelfstandige probeer je ervoor te zorgen dat jouw creaties zorgen voor een inkomstenbron. Dat doe je door je werk te verkopen aan bijvoorbeeld particulieren of musea, of uit te lenen aan galerieën. Ook kun je in opdracht kunst maken en verkopen. Ook kun je je kennis delen door workshops te verzorgen of als docent of kunstadviseur aan het werk te gaan. De groeiende technologische mogelijkheden zorgen ervoor dat er steeds meer manieren komen om het eigen gedachtengoed (ideeën) vorm te geven.
Denken en handelen staan voorop in dit beroep. Je bepaald voornamelijk zelf welk kunstwerk je gaat creëren, welke gedachte erachter schuilgaat en hoe je het uit gaat voeren. Je werkt in je eigen of een gezamenlijk atelier. Materialen waarmee je werkt zijn bijvoorbeeld verf, steen, lood, koper, brons, hout of klei. In geval van digitale beeldende kunst kan gewerkt worden met bijvoorbeeld beeld en geluid. Dit met behulp van de computer. Werk je in opdracht dan overleg je met de opdrachtgever en presenteer je jouw kunstwerk. Werk je zelfstandig dan moet je je kunstwerk aan de man brengen door bijvoorbeeld te netwerken en te exposeren.
Om professioneel (autonoom) beeldend kunstenaar te worden moet je enorm veel passie voor je vak hebben. Je moet creatief zijn en over een goed gevoel voor kleur en vorm beschikken. Ook kun je goed zelfstandig werken en ben je praktisch. Naast dat je moet kunnen creëren, moet je je werk ook goed kunnen presenteren én verkopen. Je moet dus ondernemend zijn, de creatieve markt kennen en oog hebben voor het zakelijke gedeelte.
Groot voordeel van dit beroep is de vrijheid die je hebt. Daar tegenover staat dat het inkomen van een zelfstandig kunstenaar afhankelijk is van de opdrachten die je krijgt of de verkoop van jouw werk.
Autonome Beeldende Kunst (HBO Opleiding)
Er zijn geen vaste banen op te sommen voor afgestudeerden van de opleiding Autonome Beeldende Kunst. Het werkveld is complex, veelzijdig maar ook vooral veranderlijk. Bovenstaand is een indruk gegeven van de mogelijkheden. Een belangrijke keuze die je na je studie zult moeten maken is of je zelfstandig of in opdracht wilt gaan werken.
Opleidingsinhoud
Het eerste jaar van de opleiding, de propedeuse, is een belangrijke fase. In dit jaar wordt er getoetst of de studie zinvol en kansrijk is. Het propedeusejaar is intensief, maar heel bevredigend. Deze periode zal een blijvende invloed zijn op je persoonlijke ontwikkeling. Wanneer je slaagt voor het propedeutische examen, dan kun je de vakstudie met vertrouwen tegemoet zien.
In de hoofdfase leer je allerlei methoden en technieken te gebruiken, uiteenlopend van klassieke kunstdisciplines als tekenen, schilderen, beeldhouwen en monumentale kunsttoepassingen, tot multimedia toepassingen en allerlei gemengde technieken. Er wordt binnen de studie geen strikte onderverdeling gehanteerd in techniek, materiaal, vlakke of ruimtelijke kunstproducten. Er wordt aandacht besteed aan vrije atelierproductie en aan ontwerpen in opdracht.
Artiest (Drama) Niveau 4 (middelbaar beroepsonderwijs)
Als Artiest Drama ben je breed inzetbaar en ben je meestal op het podium te vinden. Zo vind je (meestal als freelancer) bijvoorbeeld werk in een theaterproductie of een studio voor film of tv. Ook kun je aan de slag als dramadocent óf je voert je entertaint mensen in club- en buurthuizen, bij dinershows, op campings en noem maar op!
Hou je ervan om in de spotlights te staan? Als drama-artiest ben je vooral bezig met acteren en entertainen. Je weet op een creatieve manier een bepaalde rol neer te zetten. Je begint vaak als speler en je kunt doorgroeien naar theatermaker. Je bereidt samen met anderen nieuwe stukken voor die je later voor het publiek of op het witte doek uitvoert.
Je bent als drama-artiest erg veelzijdig. Naast acteren houdt je je ook bezig met zang, muziek en dans. Hoe flexibeler jij jouw talenten kunt inzetten, des te meer kans je hebt op werk. Je leert tijdens de opleiding hoe je auditie moet doen, een belangrijk onderdeel binnen jouw toekomstige beroep!
Opleidingsinhoud
Drama (Artiest) (4) is een uitstroomrichting binnen de beroepsrichting Artiest.
Andere uitstroomrichtingen binnen deze beroepsrichting:
In de meeste gevallen kun je binnen een half jaar nog switchen tussen deze uitstroomrichtingen. Vaak is de basis (meestal het eerste half jaar) voor elke uitstroomrichting hetzelfde.
Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.
Voor deze niveau 4 (Specialisten/Middenkaderopleiding) heb je minimaal een VMBO-diploma (Kaderberoepsgerichte leerweg, Gemengde leerweg of Theoretische leerweg) of overgangsbewijs van HAVO/VWO naar HAVO /VWO 4 nodig.
Media en communicatie (HBO 2 jr ; Associate degree)
Wil je een spilfunctie op het snijvlak van media en communicatie? En help je graag mee een idee te vertalen naar een crossmediaal concept en dat concept uit te werken naar een interactieve campagne? Of ondersteun je graag verschillende professionals op het gebied van interne en externe communicatie en zakelijke dienstverlening? Zie jij jezelf werken in de wereld van media, reclame en design? De wereld van getalenteerde copywriters, redacteuren, designers, crossmedia-specialisten en journalisten? Ben je gedreven, creatief en ondernemend? Zie je jezelf in de wereld van 3FM, De Wereld Draait Door, Facebook, Coca Cola of Apple's geoliede publiciteitsmachine? Werk je graag met beeld, tekst en (nieuwe) media? Dan is dit voltijd Ad-programma echt iets voor jou!
Met deze opleiding kun je onder meer werken in de onderstaande functies:
Redacteur Nieuwe Media
Verzamelt gegevens en informatie voor internet of intranet en houdt zich daarbij bezig met de nieuwe mediavormen. Voorbeelden van werkzaamheden zijn het schrijven en herschrijven van teksten, het selecteren en controleren van informatie en het up-to-date houden van de website en sociale media.
Contentmanager
Een leidinggevende functie waarbij je verantwoordelijk bent voor de inhoud van interne en externe media. Je begeleidt de webredacteuren, ontwikkelt de huisstijl en definieert de technische en functionele eisen waaraan het medium moet voldoen.
Webredacteur
Verzamelt gegevens en informatie voor internet of intranet. Voorbeelden van werkzaamheden zijn het schrijven en herschrijven van teksten, het selecteren en controleren van informatie en het up-to-date houden van de website.
Mediaplanner
Je komt te werken bij bijvoorbeeld een bedrijf op de media-afdeling of bij een reclamebureau. Je bedenkt een strategische reclame(campagne) om de doelgroep van je opdrachtgever te bereiken. In deze functie is het belangrijk dat je goed kunt plannen, adviseren en budgetteren.
Deze communicatie- en mediaopleiding is één van de creatiefste communicatieopleidingen van Nederland. Vanaf het eerste jaar kom je direct in contact met de beroepspraktijk. Meteen aan het begin van de opleiding organiseer je met je medestudenten een event, waarbij je de beroepspraktijk uitnodigt. Onder begeleiding van onze expertdocenten werk je in projecten aan opdrachten voor externe klanten. Er worden masterclasses gastcolleges georganiseerd. In het tweede jaar ga je zelfstandig een praktijkopdracht uitvoeren. Het voltijd Ad-programma is grotendeels gelijk aan de eerste twee jaar van de bacheloropleiding Communicatie. In de context van projectopdrachten krijg je als student Crossmediale Communicatie meer specifieke focus op de crossmediale wereld en media communicatie.
MBO Media, Vormgeving & Cultuur
Digitale, grafische en sociale media worden tegenwoordig heel vaak gebruikt om bijvoorbeeld reclameboodschappen te maken of ter promotie van evenementen. Zowel voor die media als voor het opbouwen van een evenement zijn er mensen nodig, zoals (media)vormgevers, drukkers, AV-productiemedewerkers en medewerker podium- en evenemententechniek. Grimeurs dragen hun steentje bij en natuurlijk moeten er vakmensen óp het podium staan: zangers, acteurs, dansers en muzikanten. Voor de verschillende beroepen zijn ook verschillende kwaliteiten nodig. Een grafisch vormgever moet creatief zijn, voor een medewerker in een drukkerij is nauwkeurigheid en beheersing van de machines erg belangrijk en een technicus bij een theater of poppodium moet technische kennis koppelen aan veel flexibiliteit. Als uitvoerend artiest moet je over talent beschikken, maar daarnaast hard werken en zelfstandig je weg zoeken. En wat voor alle beroepen hier geldt: je moet je best willen doen om er (letterlijk) iets moois van te maken.
Opleidingen in de studierichting Ruimtelijke presentatie
Uitstroomrichtingen:
MBO Stand-, winkel- en decorvormgever
Niveau 4 (middelbaar beroepsonderwijs), leerweg: BBL en BOL
De stand-, winkel- en decorvormgever ontwerpt stands, decors, winkelinrichtingen en displays ten behoeve van beurspresentaties, tentoonstellingen, congressen, winkelcentra en evenementen.
MBO Vormgever productpresentatie
Niveau 4 (middelbaar beroepsonderwijs), leerweg: BBL en BOL
De vormgever productpresentatie ontwerpt ruimtelijke presentatie en visual merchandising plannen voor goederen en diensten, gericht op een vooraf bepaalde doelgroep. Het onderwerp van deze presentaties kan heel divers zijn: van mode tot hardware en van techniek tot levensmiddelen.
MBO Winkelpubliciteitvormgever
Niveau 4 (middelbaar beroepsonderwijs), leerweg: BBL en BOL
De winkelpubliciteitvormgever tenslotte ontwerpt 2D-producten in de context van ruimtelijke presentatie en communicatie. Deze 2D- producten dienen voornamelijk de verkoopbevordering en/of een instructief, informatief en responsverhogend doel.
Opleidingen in de studierichting Beeld
MBO AV-productie 4 (Uitstroomrichtingen)
Niveau 4 (middelbaar beroepsonderwijs), leerweg: BBL en BOL
AV staat voor audio visueel en het werkterrein van de productiemedewerker AV is dan ook de audiovisuele sector. Overal waar je met beeld en geluid te maken hebt, kan een AV-productiemedewerker zijn (of haar) steentje bijdragen. Televisie, film, foto's en video- en/of geluidsregistraties zijn voor de hand liggende voorbeelden, maar facilitaire bedrijven of uitgeverijen kunnen soms ook iemand met AV-kennis gebruiken. Binnen de opleiding zijn er acht uitstroomprofielen, zoals cameraman, geluids- of lichttechnicus en video-editor. Omdat vrijwel alles tegenwoordig via computers gaat moet je ook leren met die techniek en software om te gaan. Je leert natuurlijk ook alles over 3D (en 4D)!
Opleidingen in de studierichting Vormgeving & Media
Apps ontwikkelen, filmen, decors bouwen, kleding maken of in een musical spelen: allemaal creatieve beroepen, die best populair zijn onder studiekiezers. Je kunt er veel van jezelf in kwijt, maar je wilt er uiteindelijk natuurlijk ook wat geld mee kunnen verdienen. Maar dat is nog helemaal niet zo makkelijk: je hebt niet alleen talent nodig, ook de baankansen zijn niet om over naar huis te schrijven in dit vakgebied. Vandaar dat veel mbo'ers na hun studie nog een paar jaar doorleren.
MBO DTP-er 3
Niveau 3 (middelbaar beroepsonderwijs), leerweg: BBL en BOL
Desktop publishing is het opmaken van alles dat gedrukt of geprint moet worden, zoals boeken, tijdschriften, brochures, advertenties, folders en posters. Het gaat om zowel grafische als multimediale ontwerpen. Je kunt in dit vak terecht bij reclame- of ontwerpbureaus, drukkerijen, uitgevers of op de PR-afdeling van een grote organisatie. Het beroep verandert snel, want een beetje drukwerk ontwerpen kan tegenwoordig bijna iedereen. Maar echt iets moois maken is een vak apart. Als je als DTP'er echt goed bent, kom je wel aan de slag. En de overstap naar bijvoorbeeld vormgeving van websites is ook gauw gemaakt.
De allround DTP-er werkt zelfstandig aan diverse media- en communicatie uitingen. Jouw dagelijkse werkzaamheden bestaan uit het ontwerpen van logo's, brochures, verpakkingen, flyers, magazines, kranten, websites, games enz. Zoals je leest gaat het zowel om grafische als multimediale ontwerpen. Vaak maak je deze ontwerpen volgens een huisstijl of vastgesteld ontwerp.
MBO Game artist
Niveau 4 (middelbaar beroepsonderwijs), leerweg: BBL en BOL
'Games' is een verzamelwoord voor allerlei digitale spelletjes, voor op de gewone computer of op een speciale spelcomputer. Een game artist (niveau 4) houdt zich bezig met het bedenken, ontwerpen en ontwikkelen van games. Niet alleen de daadwerkelijke uitvoering ervan wordt door de game artist bedacht, maar ook wie precies de doelgroep voor die games is en hoe je de game het beste aan hen kunt verkopen. Bedenk dat games ook gebruikt kunnen worden in het onderwijs of als marketing-instrument. Het is aan te raden na de mbo-opleiding nog een vervolgstudie op hbo-niveau te doen.
MBO Mediamanager
Niveau 4 (middelbaar beroepsonderwijs), leerweg: BBL en BOL
Mediamanagement (op niveau 4) leidt op tot een organisatorische functie binnen een mediabedrijf. Zonder mensen die bijvoorbeeld de producties begeleiden, klanten adviseren of op commercieel vlak een bijdrage leveren kunnen mediaproducties niet worden gerealiseerd. Mediamanagers zijn onder andere betrokken bij het kiezen van de juiste media om een product of dienst onder de aandacht te brengen. Een uitstroomprofiel binnen mediamanagement is redactioneel medewerker, waarbij de focus volledig op schriftelijke bijdrages ligt. Omdat je wel alles moet weten over mediaproducties, krijg je daar een basis over, maar vakken als management, economie en kwaliteitszorg staan daarnaast ook op het programma.
MBO Mediavormgever
Niveau 4 (middelbaar beroepsonderwijs), leerweg: BBL en BOL
Voor een beroep als mediavormgever moet je creatief zijn. Je moet namelijk in staat zijn iets zó vorm te geven dat het er aansprekend uitziet. Tijdens de opleiding leer je alles over compositie, kleuren en beeldtechnieken. Als grafisch vormgever pas je deze kennis toe op advertenties, folders, brochures en posters of je gaat aan de slag als ontwerper van websites en andere multimedia. Met interactieve vormgeving is het niet alleen maar spelen geblazen, maar het helpt zeker als je muisvaardig bent. Als animatie-/ audiovisuele vormgever leer je hoe je animaties maakt, bij art & design hoe je strips, illustraties en VJ-producties in elkaar zet.
MBO Animatie / audiovisuele vormgeving
Niveau 4 (middelbaar beroepsonderwijs), leerweg: BBL en BOL
Na het succesvol afronden van de opleiding Mediavormgever - Animatie & Audiovisuele Vormgeving kun je werk vinden bij bedrijven in de mediabranche die digitale of gedrukte uitingen beheren of media ontwikkelen. Denk hierbij aan multimediabedrijven, reclamebureaus, ontwerpbureaus, webdesignbureaus en noem maar op. Ook kan het zijn dat je als freelancer aan de slag gaat, je bij een bedrijf met een aparte afdeling voor vormgeving (en/of audiovisuele uitingen) komt te werken, of je begint gewoon lekker voor jezelf! Jij bent straks een expert op het gebied van audiovisuele en grafische vormgeving. Dat wil zeggen dat je je bezighoudt met beeld en geluid, zoals een videopresentatie, animatie, een reclamespotje, games en noem maar op. Hiervoor heb je allerlei hulpmiddelen en software voor bijvoorbeeld het maken van (3D) animaties of het maken van video's tot je beschikking. Jouw taken bestaan bijvoorbeeld uit het maken en bewerken van video-opnames, de belichting van opnames, het digitaliseren van geluid, het ontwikkelen van een script en zo kunnen we nog wel even doorgaan! Termen als 'compressie', 'renderen' en 'resolutie' zijn aan de orde van de dag.
MBO Art & Design
Niveau 4 (middelbaar beroepsonderwijs), leerweg: BBL en BOL
Na het succesvol afronden van de opleiding Mediavormgever- Art & Design kun je werk vinden bij bedrijven in de mediabranche die zich bezighouden met digitale en gedrukte media. Denk hierbij aan reclamebureaus, ontwerpbureaus, multimediabedrijven, communicatiebureaus en noem maar op. Ook komt het vaak voor dat een mediavormgever art & design als freelancer aan de slag gaat óf voor zichzelf begint. In alles wat je maakt komt jouw creativiteit duidelijk naar voren, jij hebt vaak je eigen unieke stijl. Die unieke stijl kan je toepassen op posters, illustraties, (digitale) presentaties, maar ook op een wanddecoratie of op kunstwerken van glas, textiel en noem maar op! Krijg je een opdracht van een opdrachtgever, dan zorg jij voor een goed advies, waarvoor je een plan van aanpak schrijft dat je later uitwerkt in je eigen creatie. Je moet natuurlijk altijd rekening houden met de wensen van de opdrachtgever. Hij wil met het eindproduct een bepaalde boodschap bij de doelgroep achterlaten of een sfeer creëren. De eigen stijl en originaliteit staan hierbij centraal. Zoals je leest ben jíí het creatieve en artistieke brein van concept tot de uiteindelijke uitwerking.
MBO Grafische vormgeving
Niveau 4 (middelbaar beroepsonderwijs), leerweg: BBL en BOL
Na het succesvol afronden van de opleiding Mediavormgever – Grafische Vormgeving kun je aan het werk bij bedrijven die zich bezighouden met drukwerk en digitale reclame. Denk hierbij aan bedrijven in de richting webdesign, reclame, ontwerp/vormgeving, multimedia en communicatie. Ook kun je aan de slag bij een drukkerij of uitgeverij. Daarnaast is het ook mogelijk om je eigen onderneming te starten of te werken als freelancer. Jij bent als grafisch vormgever een specialist op het gebied van vormgeving. Je houdt je bezig met het vormgeven van media met stilstaand beeld en tekst. Bijvoorbeeld posters, advertenties, tijdschriften, logo's, folders en noem maar op! Je bent van begin tot eind betrokken bij een opdracht, waarbij je soms ook contacten onderhoud met de opdrachtgever. Je gebruikt bij het ontwerpen verschillende grafische software en (typo-) grafische technieken.
MBO Printmediatechnoloog
Niveau 4 (middelbaar beroepsonderwijs), leerweg: BBL en BOL
Is druk- en printwerk iets voor jou? Check dan de opleiding printmediatechnologie, een printmedia-opleiding op niveau 4. Het productieproces voor allerlei druk- en printwerk wordt door de printmediatechnologist geleid en gestroomlijnd. De meeste drukpersen zijn computergestuurd en razend snel. Drukkers moeten gevoel en belangstelling hebben voor zowel techniek als kleur. Bij de printmedia-opleiding leer je de drukpers instellen en testafdrukken maken voor verschillende producten, want elk product heeft zijn eigen druktechniek. Kennis van digitale techniek is nodig om alles correct op de computers in te stellen. Leiding geven aan medewerkers printmedia niveau 2 en 3 behoort ook tot je werk.
Media en Entertainment Management
LET OP: Dit is een opleiding met een numerus fixus. Dit betekent onder andere dat de inschrijfdatum eerder is.
Wat komt er kijken bij de organisatie van festivals, beurzen en congressen? Wat doet een promotiemanager van grote entertainmentproducties? Wat zijn de taken van een TV of radio producent? Of ben je geïnteresseerd in de toepassing van (nieuwe) media? Om dit soort vragen draait het studieprogramma van deze opleiding. Ben je geïnteresseerd in (massa)media als televisie, radio, evenementen en multimedia? Wil je alles weten over entertainmentproducties? Ben je actief, creatief en ondernemend? Heb je commercieel en organisatorisch talent? Kun je goed samenwerken? En wil je na je studie kunnen kiezen uit verschillende functies in de wereld van media en entertainment? Dan is de voltijd hbo-opleiding Media en Entertainment Management jou op het lijf geschreven!
Wat houdt de hbo-opleiding voltijd in?
Media en Entertainment Management is een opleiding die studenten voorbereidt op managementfuncties in de wereld van film, televisie, evenementen, muziek en interactieve media, spilfuncties in de creatieve industrie. Als manager in de media- en entertainmentbranche geef je als afgestudeerde leiding aan diverse teams, die vaak samengesteld zijn uit mensen met verschillende achtergronden. Ook buig je je over de financiën en bewaak je de planning en de deadlines. De opleiding kenmerkt zich door ondernemerschap, creativiteit en maatschappelijke betrokkenheid. De creatieve industrie vormt een belangrijke groeisector en levert daarmee werkgelegenheid op voor afgestudeerden. De voltijd hbo-opleiding heeft nauwe contacten en samenwerkingsverbanden met het (internationale) werkveld.
Gamedesigner
Als Gamedesigner werk je binnen de zogenaamde game-industrie. Je bent binnen een bedrijf meestal breed inzetbaar in de ICT. Denk hierbij aan het beheren van het bedrijfsnetwerk, webdesign, database en werken bij de service- of helpdesk.
Als de Gamedesigner daadwerkelijk bezig is met het ontwikkelen van een nieuw computerspel, maakt hij deel uit van een team met specialisten. Hij werkt samen met ontwikkelaars, technici, mensen met een grafische achtergrond en geluidsdeskundigen. Zij ontwikkelen games voor de pc, (draagbare) spelcomputers of telefoons. De Gamedesigner is verantwoordelijk voor het bedenken van de inhoud van het spel en de spelregels. Hierbij horen ook de speelwijze, verhaallijn, personages en setting. Een Gamedesigner is zowel creatief (verhaal, personages) als technisch bezig (computeranimatie, programmeren).
Samen met zijn team ontwikkelt de Gamedesigner een spel dat speelbaar is, voldoende uitdaging biedt en bij voorkeur aansluit op de vraag op de markt. Gamedesigner en team houden voortdurend rekening met de beoogde doelgroep van de game en de functie, die naast entertainment ook educatief kan zijn of bedoeld voor reclamedoeleinden. Momenteel zijn multi-user games populair en worden er veel spellen ontwikkeld die door meerdere spelers tegelijk gespeeld kunnen worden. Gamedesigners moeten alleen niet enkel inspelen op vraag en modeverschijnselen, maar ook innovatief zijn en in de continu veranderende gamewereld verrassende games neerzetten, met originele gameplay of fantastische graphics. Van action games en puzzle games tot sports games en educatieve games. En vergeet niet de simulatiegames voor bijvoorbeeld de luchtvaart of social mediagames voor smartphones. Ook de zogenaamde serious games voor de zorg of het onderwijs zijn flink in opkomst. Hoe worden deze games gemaakt? En wie zorgt ervoor dat de games vanuit technisch oogpunt helemaal goed zijn?
Creative Media and Game Technology (HBO)
Als student van de studieroute Game Engineering leer je hoe dit allemaal werkt. Je wordt opgeleid tot gametechnoloog die verstand heeft van de technologieën achter de games. Je leert hoe je je kunt specialiseren in het ontwikkelen van games op diverse vlakken. Of het nu gaat om games voor computers, smartphones of de nieuwste consoles. Game Engineering leidt je rond in de virtuele en interactieve belevingswereld waar fictie en realiteit hand in hand gaan.
Saxion speelt met de Engelstalige studieroute Game Engineering (voorheen Game Technology and Producing) in op de snelgroeiende game-industrie. De vraag naar gametechnologen is groot en deze studieroute zorgt ervoor dat je over een paar jaar perfect in deze wereld past. Ben je meer geïnteresseerd het bedenken van nieuwe gameconcepten? Neem dan eens een kijkje bij de studieroute Game Design & Production. Beide studierichtingen vallen onder de opleiding Creative Media and Game Technology.
MBO Human technology
Niveau 4 (middelbaar beroepsonderwijs), leerweg: BBL en BOL
Hoe maak je een keukenmachine die tegelijkertijd mooi en strak is, honderd verschillende dingen kan en toch heel gemakkelijk in het gebruik is? Bij de opleiding human technology leer je dat. Je bent technicus, maar met kennis van marketing, mensen en gebruiksvriendelijkheid. Je krijgt technische vakken, maar ook marketing, psychologie, informatietechnologie, kwaliteitszorg en projectmanagement. En je leert onderzoek doen. Voor dit werk moet je graag met mensen omgaan, interesse hebben in techniek en design en makkelijk met allerlei professionals samen kunnen werken. Werk vind je bij producenten van consumentenapparaten, webdesigners, softwareontwikkelaars, adviesbureaus op het gebied van veiligheid en kwaliteit en installatiebedrijven.
MBO Machinebouw mechatronica
Niveau 4 (middelbaar beroepsonderwijs), leerweg: BBL en BOL
Als machinebouwer op niveau 4 sta je vooral in de werkplaats van het bedrijf waar je werkt. Daar bouw je met een team allerlei verschillende machines die elders helemaal in elkaar gezet en gebruikt worden. Binnen het team ben je de baas en verdeel je het werk. Voor het management ben je het aanspreekpunt van de machinebouwers. Je maakt planningen over doorlooptijden en de inzet van personeel en materialen. Voor de klant ben je ook een aanspreekpunt en je werkt nauw samen met de ontwerpers van een bepaalde machine of productielijn. Je bent nauwgezet en verantwoordelijk, hebt veel technische kennis en een goed ruimtelijk inzicht. Je kunt aan de slag bij machinebouwers en bedrijven die grote industriële installaties maken of gebruiken.
MBO Researchinstrumentmaker
Niveau 4 (middelbaar beroepsonderwijs), leerweg: BBL en BOL
Elektronenmicroscopen, telescopen, laboratoriumapparaten en robotarmen: ze zijn opgebouwd uit talloze piepkleine onderdeeltjes. Als instrumentenmaker ben jij het pietje precies dat ze vervaardigt en in elkaar zet. Je bewerkt metaal door te lassen, draaien, frezen, polijsten, knippen en zagen. Vervolgens zet je apparaten in elkaar door te schroeven, solderen en lijmen. Alles moet aan hoge kwaliteitseisen voldoen. Je werkt met volautomatische en handbediende apparaten en bent creatief, zelfstandig en oplossingsgericht. Je hebt goed ruimtelijk inzicht en kan goed problemen analyseren. Je hebt veel contact met je opdrachtgevers, zodat je precies maakt wat zij nodig hebben. Werk vind je bij universiteiten, laboratoria en fijnmechanische bedrijven.
MBO Meubelmaker/ (scheeps)interieurbouwer
Niveau 4 (middelbaar beroepsonderwijs), leerweg: BBL en BOL
Of het nu gaat om de binnenkant van een zeiljacht, de bar in een groot café of een grote houten boekenkast, het is het werk van vakmensen in de houtbranche. Je kunt verschillende kanten op. Als meubelmaker specialiseer je je in tafels, stoelen en bedden. Word je interieurbouwer, dan maak je het interieur van winkels, restaurants of kantoren. Kies je voor scheepsinterieurbouw, dan maak je de binnenkant van zeiljachten of motorboten. Op niveau 4 ben je nog wel praktisch bezig, maar geef je ook leiding aan minder ervaren personeel. Je maakt plannen en ontwerpen en zorgt dat medewerkers die uitvoeren. Je berekent de kosten en overlegt met de klant. Werk is er bij scheepswerven, meubelmakers, timmerbedrijven en interieurbouwers.
MBO Meewerkend leidinggevende meubelstoffeerbedrijf
Niveau 4 (middelbaar beroepsonderwijs), leerweg: BBL en BOL
Voor je meubels kunt gebruiken moeten ze voorzien worden van kussen en andere bekleding. Soms moet die bekleding vervangen worden. Dat is het werk van de meubelstoffeerder. Je leert werken met alle benodigde gereedschappen en materialen. Als meubelstoffeerder op niveau 4 werk je aan specialistische klussen, maar je geeft ook leiding. Je neemt personeel aan, houdt begrotingen en voorraden bij en bent een vraagbaak voor zowel de werkvloer als de directie. Ook heb je regelmatig overleg met klanten en leveranciers. Je moet dus kunnen leiding geven en communicatief sterk zijn. Je vindt werk bij meubelmakers en meubelbekledingsbedrijven. Of je begint een eigen zaak.
MBO Allround parketteur
Niveau 3 (middelbaar beroepsonderwijs), leerweg: BBL en BOL
Parket is één van de populairste vloerbedekkingen. Nadat mensen in de winkel hun vloer hebben uitgezocht en besteld ga jij met je collega's op pad om de vloer bij de mensen thuis neer te leggen. Vaak moet je vooraf de ruimte opmeten en kijken welke voorbereiding er nodig is. Je neemt de juiste spullen mee en geeft aanwijzingen aan je minder ervaren collega's. Je leert tijdens de opleiding van alles over parket, maar ook houten vloeren, kurk en laminaat komen aan bod. Je werkt bij de mensen thuis, door het hele land. Banen zijn er bij parketwinkels en speciale parketteursbedrijven. Je kunt ook als zelfstandige je brood verdienen.
MBO Meewerkend leidinggevende machinaal houtbewerken
Niveau 4 (middelbaar beroepsonderwijs), leerweg: BBL en BOL
Als machinaal houtbewerker maak je trappen, deuren, kozijnen en andere constructies die vervolgens ergens in de bouw hun plek krijgen. Je leert werken met allerlei machines die zagen, schaven, boren en frezen. Volg je de opleiding op niveau 4, dan leer je al die vaardigheden en nog veel meer. Je wordt namelijk een leidinggevende. Dat betekent dat je planningen maakt, personeel aanneemt en inwerkt en contact hebt met de directie. Je hebt veel verantwoordelijkheden en bent ook een vraagbaak voor je personeel. Voor dit werk moet je goede communicatievaardigheden hebben, een groot verantwoordelijkheidsgevoel en veel vakkennis. Werk is er bij timmerfabrieken of bouwbedrijven, de meubelindustrie en de jachtenbouw.
MBO Orthopedische Technieken 4
Niveau 4 (middelbaar beroepsonderwijs), leerweg: BBL en BOL
Het is een hele mond vol, orthopedisch technisch medewerker. Je werkt zelfstandig of in een team, onder leiding van een orthopedisch technicus. Je klanten zijn mensen die speciale schoenen of andere hulpmiddelen nodig hebben. Je werkt met handgereedschappen, maar ook met speciale machines. Voor dit werk moet je erg nauwkeurig kunnen werken, want alles moet tot op de millimeter passen. Je moet technisch inzicht hebben. Veiligheid is ook van belang en natuurlijk moet je het leuk vinden met mensen om te gaan. Je kunt je specialiseren in bepaalde klantengroepen als kinderen of ouderen.
Klompenmaker
Een Klompermaker maakt beroepsmatig klompen. Een Klompenmaker doet dit door een blok hout uit te hollen in de vorm van een klomp. Hierbij worden technieken als schaven, zagen, frezen en schuren gebruikt. De Klompenmaker bedient verschillende machines en houdt in de gaten of alles goed gaat. (Zie bovenstaande opleiding; machinaal houtbewerken) Hij zorgt ervoor dat kwalitatief goede producten worden geleverd. Vaak worden de klompen vervolgens beschilderd. Soms worden de klompen helemaal specifiek voor iemand op maat gemaakt.
Tegenwoordig worden klompen bijna niet meer handmatig gemaakt in Nederland. Ze worden nu machinaal gemaakt. Eerst worden de boomstammen in blokken gezaagd, daarna snijdt de freesmachine de klompvorm eruit en dan wordt de klomp machinaal uitgehold. Daarna moeten de klompen drogen en worden ze afgewerkt en verkocht.
Soms worden klompenmakers ingezet in de orthopedische markt. Zij hebben dusdanige kennis van het bewegingsapparaat, dat zij kunnen zorgen voor uniek, goed passend en ondersteunend schoeisel. Zie bovenstaande opleiding; Orthopedische Technieken
MBO Middenkader engineering
Niveau 4 (middelbaar beroepsonderwijs), leerweg: BBL en BOL
Wil je een brede opleiding op een hoog technisch niveau volgen, dan is de middenkaderopleiding engineering de beste keuze voor je. Je leert allerhande uitvoerende technieken als lassen, verspanen en plaat- & constructiewerk. Je leert ook de ontwerpkant kennen: tekenen, berekenen en werken met programma's als autoCad en Inventor. Je leert leidinggeven en jezelf presenteren in diverse moderne talen. Je kunt na de opleiding gaan werken als werkvoorbereider of technisch tekenaar. Je maakt dan vooral ontwerpen en calculaties. Je kunt ook meer uitvoerend aan de slag met computergestuurde machines of als chef op de werkvloer van een fabriek. Werk is er bij vrijwel alle denkbare technische bedrijven.
MBO Goud- en Zilversmeden 4
Niveau 4 (middelbaar beroepsonderwijs), leerweg: BBL en BOL
Combineer jij nauwkeurig en precies werken met gevoel voor techniek en creativiteit? Dan kan deze opleiding, dit vak, bij jou passen. Als goud- of zilversmid maak je sierraden en andere siervoorwerpen, Je gebruikt daarvoor edelmetalen, maar ook andere materialen als kunststoffen, edelstenen en halfedelstenen. Je leert allerlei gereedschappen gebruiken en leert bewerkingstechnieken als gieten, polijsten, smeden, monteren en graveren. Andere vakken zijn edelsteenkunde en kunstgeschiedenis. Natuurlijk leer je sierraden ontwerpen, het meest creatieve deel van je werk. Behalve het maken van mooie dingen leer je ook hoe je een eigen zaak draaiend moet houden. Dat betekent dat je om moet gaan met personeel en moet weten hoe de boekhouding werkt. Verder doe je inkoop en verkoop, maak je reclame en beheer je voorraden. Werk is er in juwelierszaken, bij edelsmeden of natuurlijk in je eigen zaak.
MBO Uurwerktechnicus
Niveau 4 (middelbaar beroepsonderwijs), leerweg: BBL en BOL
Als uurwerktechnicus repareer en reviseer je klokken en horloges. Je leert werken met allerlei specialistisch gereedschap en werkt met alle materialen die in klokken en horloges voorkomen. Je bent creatief, nauwkeurig en ondernemend. Je kunt kiezen voor de richting allround uurwerktechnicus, je specialiseren in klokken of in horloges. Na je opleiding moet je vaak nog bedrijfscursussen volgen, bijvoorbeeld in Zwitserland, waar veel klokken gemaakt worden en veel horlogemerken gevestigd zijn. Al tijdens de opleiding ga je op excursie om te leren en om specialistische materialen en gereedschappen aan te schaffen. Ook leer je een eigen zaak runnen. Je kunt aan de slag bij de serviceafdeling van een importeur, bij juweliers of klokkenmakers. Of je begint een eigen zaak, natuurlijk.
Creatief vakvrouw/vakman
NIVEAU 4 - BOL 4 jaar (Zie opleidingsinformatie ROC)
Als creatief vakvrouw/man ben je werkzaam als een zelfstandig vakvrouw/man en ondernemer die producten vormgeeft, maakt en verkoopt. Tijdens de opleiding heb je zowel het traditionele vakmanschap geleerd als nieuwe (digitale) technieken, die je inzet om traditionele en vernieuwende producten en combinaties daarvan te ontwikkelen. Je maakt producten in opdracht of creëert vanuit eigen initiatief producten en zet deze op de markt. Het gaat vaak om unieke of kleine series van producten. Dit sluit aan bij de ontwikkeling dat klanten steeds meer vragen naar authentieke en unieke producten. Producten waarvan ze weten wie het gemaakt heeft en waar een verhaal achter zit. Het accent ligt op duurzame productie vanuit de wens klanten te voorzien van artistieke, handige, leuke, mooie en kwalitatief goede en duurzame accessoires en producten voor het dagelijks leven. Je kunt hierbij denken aan de volgende beroepen:
Wat ga je op school doen?
Op het HMC speelt de opleiding creatief vakman zich af rond de materialen textiel/leer en hout en richt zich vooral op de aankleding van het interieur en het menselijke lichaam. Het accent ligt op het maken van een product zoals een meubel, hoofddeksel, tas of schoenen. Al vanaf leerjaar 1 leer je werken in een cyclus van het ontwikkelen van een idee naar het maken van een uniek product gericht op een doelgroep. In je opleiding en tijdens stages wordt ook aandacht besteed aan het digitaal tekenen van producten en het voorbereiden en/of begeleiden van het productieproces.
Daarbij krijg je ondersteunende lessen in de vakgebieden als:
Met de creativiteit, vakmanschap en ondernemerschap die je ontwikkelt tijdens deze vierjarige MBO-opleiding kun je een eigen bedrijf starten maar heb je ook een sterke basis om door te stromen naar een HBO-kunstopleiding.
SVGB
De SVGB (zie de site) is het kennis- en opleidingen centrum voor uniek vakmanschap. Haar sectoren kenmerken zich door de hoogwaardige techniek, het ondernemerschap en door maatwerk. Het gaat om beroepen in de technisch-ambachtelijke, creatief-technische en gezondheid technische richting.
MBO Specialist mode/ maatkleding
Niveau 4 (middelbaar beroepsonderwijs), leerweg: BBL en BOL
Het beroep van kleermaker klinkt misschien een beetje suf, maar stel je eens voor wat je allemaal doet! Als specialist mode/maatkleding werk je nauw samen met de klant om dat pak of die jurk te maken die hen perfect zit en supergoed staat. Je leert alle vaardigheden die nodig zijn om stoffen te bewerken en maakt kennis met allerlei materialen. Je leert ook plannen en begroten, adviseren en patronen tekenen. Binnen een atelier geef je leiding en ben je het aanspreekpunt voor klanten en leveranciers. Ook zie je toe op het werk van het team. Je volgt trends in de mode nauwlettend. Werk is er vooral bij kleine modebedrijven zoals bruidszaken en kleermakersateliers, maar je kunt je ook als zelfstandige vestigen.
MBO coupeuse – HBO coupeuse lerares
Modevakamsterdam (MVA) is aangesloten bij de organisatie ENSAID modevakscholen. De diploma’s worden door deze organisatie uitgegeven en zijn landelijk erkend.
Het opleidingsprogramma bestaat uit een aantal modules en is een getrapt systeem. Dat houdt in dat je eerst examen doet voor een module, voordat je met de volgende begint. De totale opleiding bestaat uit een onderbouw en een bovenbouw. De onderbouw begint met het leren patroontekenen en het maken van eenvoudige kledingstukken. De moeilijkheidsgraad neemt steeds toe en de laatste module van de onderbouw is coupeuse. In de bovenbouw wordt de moeilijkheidsgraad van de technieken opgevoerd. De bovenbouw wordt afgesloten met het examen voor coupeuse-lerares.
Voor elke module wordt gebruik gemaakt van één of twee lesboeken waarin de stof wordt behandeld en aan de hand waarvan praktische oefeningen worden gedaan.
Er wordt les gegeven in groepen van maximaal 8 personen, zodoende is er individuele aandacht. Ieder werkt op eigen nivo en in eigen tempo.
BEROEPSMOGELIJKHEDEN
Na de onderbouw:
Na de bovenbouw:
Na het examen coupeuse lerares kun je een eigen modevakschool beginnen volgens het 'ensaid patroonteken systeem'.
De opleiding bestaat uit acht modules:
*Bij de modules modinette t/m coupeuse-leidster wordt aandacht besteed aan diverse borduurtechnieken.
Diamantbewerker/ Diamantair
De Diamantbewerker bewerkt ruwe diamant tot een hoogwaardig en kostbaar product. Diamant is een mineraal en is een verschijningsvorm van koolstof die als delfstof aangetroffen kan worden of in laboratoria gemaakt kan worden. Diamant is het hardste materiaal dat in de natuur voorkomt en staat dan ook bekend om zijn hardheid.
De Diamantbewerker is bekend met de verschillende soorten ruwe diamant en kent hun eigenschappen. De Diamantbewerker kan dan ook als beste de slijpvorm van de ruwe diamant bepalen. Vaak gebeurt dit wel in samenspraak met de wensen van de klant. De Diamantbewerker heeft een gedegen kennis van en voldoende ervaring met de verschillende technieken voor het bewerken van diamanten. De Diamantbewerker werkt veelal binnen met kunstlicht. De werkuren van de Diamantbewerker zijn regelmatig.
De Diamantbewerker moet beschikken over een goed gezichtsvermogen en handig zijn. Handigheid is belangrijk om de technieken die gebruikt worden voor het bewerken van diamanten goed toe te kunnen passen. De Diamantbewerker moet diamanten goed kunnen snijden en slijpen en bekend zijn met de gereedschappen die hiervoor gebruikt worden. Ook kan de Diamantbewerker de waarde van een diamant bepalen. Hiervoor gebruikt de Diamantbewerker vaak een microscoop.
Juwelier (ondernemer) (Vakschool Schoonhoven)
VOLTIJD - NIVEAU 4
Als juwelier van de toekomst ben je een veelzijdig ondernemer, die vakmanschap en branchekennis goed weet te combineren met de eigen commerciële instelling. Je bent trendgevoelig en vindt het leuk om met mensen om te gaan. Je hebt een goed ontwikkeld gevoel voor kwaliteit en service en beschikt over een ruime vakkennis op het gebied van goud, zilver, edelstenen en uurwerken.
Edelsteenkunde DGI
In unieke samenwerking met het Nederlands Edelsteen Laboratorium, de Federatie Goud en Zilver en het Dutch Gemmological Institute organiseert Vakschool Schoonhoven Cursus & Training de opleidingen voor Edelsteenkunde in Nederland.
Er zijn geen opleidingsmogelijkheden via reguliere scholen voor het beroep diamantslijper. In 2013 hebben de twee bekendste Nederlandse diamantairs, Coster Diamonds en Gassan Diamonds, (zie de site) een opleiding tot diamantslijper opgezet, omdat er tot dan toe geen opleiding voorhanden was in Nederland.
In België bestaat er wel een opleiding tot diamantbewerker, van ongeveer zes jaar. (zie de site)
WO Master Cross-over Creativity (HKU Utrecht)
Deze nieuwe masteropleiding (zie de site) is speciaal voor studenten ontwikkeld, die aanvoelen dat creativiteit, technologie en ondernemerschap met elkaar verbonden moeten worden als we culturele, sociale en economische vernieuwing tot stand willen brengen.
Onze wereld verandert steeds sneller en ingrijpender. Door de niet meer te stoppen globalisering en de zich sneller ontwikkelende nieuwste technologieën, zijn de vragen waar we ons als maatschappij voor gesteld zien niet zomaar meer beantwoord en zijn de kansen die zich voordoen, ook niet als vanzelf te verzilveren.
Nieuwe ideeën, nieuwe inzichten en nieuwe vormen van samenwerking zijn dus nodig en de vraag naar toegepaste creativiteit en impactvolle innovatie neemt daarom snel toe. Vanuit de overheid en het bedrijfsleven wordt er van de groeiende creatieve industrie, die in Nederland zelfs tot topsector is bestempeld, een steeds grotere inzet verwacht om actief bij te dragen aan het aanpakken van de ‘Grand Challenges’ in onze samenleving. Dit vraagt om nieuwe creatieve toptalenten. Talenten die niet alleen waarde willen creëren, maar ook realiseren. Dat betekent vaak wat groter durven denken en doen, maar soms ook juist wijzen op de cruciale details of de menselijke maat, die niet mogen worden vergeten. Het gaat immers altijd om de toegevoegde waarde voor de eindgebruiker, of dat nu een burger, patiënt of consument is.
Het programma van de opleiding is voor het grootste gedeelte opgebouwd uit vijf thematische en inhoudelijke zogeheten (Co)Creation Frames per semester: Fascinatie, Visie, Impact, Waarde en Passie. In deze Frames komen alle aspecten die nodig zijn om in en buiten de creatieve industrie succesvol te worden, aan bod. Of je nu een ontwikkelaar, ontwerper of ondernemer bent, je krijgt immers meteen na je opleiding met al deze zaken te maken. Je krijgt binnen de Frames bovendien veel ruimte om je eigen koers te volgen en initiatieven te ontplooien, maar ook wordt je gestimuleerd om nieuwe samenwerkingen aan te gaan en verbindingen te leggen. Daarnaast maak je tijdens de zogenaamde Innovation Breakouts versneld kennis met de belangrijkste innovatietheorieën, leer je over de nieuwste technologieën en maak je kennis met andere sectoren en industrieën.
Het jaar begint met een intensief bootcamp, waarin je meteen al je medestudenten, docenten en betrokken experts leert kennen, je je eigen programma samenstelt en je actief meedenkt over de invulling van het gezamenlijke jaarprogramma. Het jaar wordt afgesloten met een spetterend Futurefest, waarin gezamenlijk alle resultaten en inzichten aan de buitenwereld zullen worden getoond.
Studieproces
Het unieke van de opleiding is dat je vanaf de eerste tot en met de laatste dag omgeven bent door medestudenten met de talenten die jij misschien zelf niet bezit, maar wel heel hard nodig hebt om uiteindelijk te kunnen slagen. Voor je opleiding nu, maar ook voor later in de spannende, maar soms ook harde realiteit van alledag. Maak daar dus gebruik van en co-creëer waar mogelijk en merk hoe hard je samen kunt gaan.
Voor wie?
We streven naar een mix tussen instroom vanuit diverse creatieve, technische en economische bacheloropleidingen. Maar de opleiding staat ook open voor ’young professionals’ uit het creatieve werkveld, die zich alsnog willen verbreden. De studenten die we zoeken beschikken in ieder geval over ontwerpende, technische of economische kennis en vaardigheden. De opleiding heeft zowel een nationale als internationale ‘scope’, maar richt zich op het vergroten van de arbeidsmarktkansen voor Nederlandse studenten. De opleiding wordt dan ook grotendeels in het Nederlands gegeven.
Belangrijke informatie
Deze nieuwe masteropleiding wordt vanaf september 2015 aangeboden onder het voorbehoud dat de NVAO de inhoud van de opleiding positief beoordeelt en het managementteam per 1 juli 2015 vaststelt dat er onder de geselecteerde studenten voldoende variatie is qua aantal en diversiteit om het studiejaar 2015-2016 te starten. Na aanmelding & selectie ontvang je dan ook uiterlijk 8 juli 2015 de definitieve bevestiging van toelating, of bericht dat de opleiding in studiejaar 2015-2016 niet wordt verzorgd.
Overige (deels) creatieve WO-opleidingen zijn m.n.:
Industrieel Ontwerpen
Overige:
Keer terug van creatieve beroepen naar de Creatieve Branche
Keer terug naar Talentenbranche