Wat zijn de FMCG beroepen waar jij voor kunt kiezen? Binnen de FMCG branche zijn veel verschillende beroepen. Verschillend in werkzaamheden en niveau. De overeenkomst is dat deze beroepen als doel hebben om FMCG producten te maken en/of om ze te verkopen.

Binnen de FMCG branche zijn veel verschillende beroepen. Verschillend in werkzaamheden en niveau. De op deze site behandelde beroepen komen voor bij:

·       de producent  (fast moving consumer goods)  (en/of)

·       de retail (de supermarkt en winkel)

Dit zijn sectoren uit de FMCG die elders op deze site ook behandeld zijn. Hier worden een aantal representatieve functies behandeld waar (een groeiende) vraag naar is in de komende jaren. Functies die zich richten op de verkoop/klantkant in deze branche. 

Deze beroepen worden naar diverse niveaus ingedeeld :

-       mbo niveau 3, 4                                                           

-       hbo/universitair (WO)

Van elk niveau benoemen we hier enkele voorbeeldfuncties om je een beeld te geven van de werkzaamheden. En welke opleiding(en) je moet volgen om dit beroep te kunnen verrichten.

Beroepen bij de producent en/of retailer

Brandmanager FMCG / Food  Commercieel
Management (HBO) Commerciële Economie (HBO) WO marketing

Je werkt dan bij een Internationale bedrijf die allerlei bekende merken (A-speler) binnen food produceert. Je werkt in een team waarin jij verantwoordelijk bent voor de ontwikkeling van (online en offline) communicatie richting de doelgroep. Je analyseert consumer insights en vertaalt deze door naar nieuwe marketinginitiatieven. Hiernaast bepaal je, samen met het team, zowel het strategisch als het operationeel plan. De nadruk ligt op analytisch brand management. Een spilfunctie en belangrijk voor het succes van dit bekende merk.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het HBO word je toegelaten als je een Mbo-opleiding hebt of HAVO of VWO

Marktsector analist, Markt onderzoeker, Business analist Marketing & Sales (Customer Intimacy)

HBO en WO marketing

Deze beroepen hebben gemeen dat je aan de slag gaat bij een Internationale bedrijf in een creatieve en communicatieve omgeving. In deze functies ligt de nadruk altijd op het creëren van waarde voor de klant (marketingperspectief). Je moet concepten en formules ontwikkelen en doorvoeren om klantrelaties te beheren. Je weet hoe je op een effectieve manier doelgroepen benadert en beïnvloed. Je kunt analyseren wat ontwikkelingen in de marktsector voor jouw bedrijf betekent.

Welke Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het HBO word je toegelaten als je een Mbo-opleiding hebt of HAVO of VWO

Community Manager  
Communicatie- en mediaopleiding (HBO) 

Je vertaalt de marketingcommunicatiestrategie van het bedrijf via (digitale) magazines, social media, responsive websites, e-mails, video’s etc. naar een content marketingstrategie; cross-mediaal. Je maakt content op maat voor diverse doelgroep(en). Door middel van storytelling laad (opwaarderen) je de merken van het bedrijf.  Je beheert en activeert diverse community’s van de gevoerde merken (brands). Via social media, blogs, fora en websites verbind je mens en merk. Je bent trendgevoelig en je weet in het brein van elke doelgroep te kruipen. Je bedenkt en creëert creatieve content concepten. Tevens ken je de influencers van de gevoerde merken en weet deze, ook als het merk wat minder loopt, deze actief te betrekken.  Je werkt veelvuldig samen met de online projectmanagers, managing editors en andere zeer creatieve mensen.

Toelatingseisen: wat heb je (verder) nodig?
Naast de genoemde opleiding ervaring als community manager; 3-5 jaar ('bij-baantjes') ervaring bij bureau's in community management, Je volgt alle ins & outs van social media platformen. Ook ben je creatief, communicatief en sociaal vaardig. Je hebt uiteraard veel kennis van en ervaring met software om content te creëren en community’s te managen. Je bent niet alleen creatief maar ook van de details en gestructureerd.

Vaardigheden en ervaring:
• het managen van community’s.
• online monitoring: tools Coosto en Finchline
• Social advertising
• Copywriting 
• Photoshop
• video editing.
• HTML en CSS 

Tot het HBO word je toegelaten als je een Mbo-opleiding hebt of HAVO of VWO

Beroepen in de retail  

Met een goede MBO opleiding heb je de mogelijkheden om functies met meer verantwoordelijkheden uit te voeren. Voorbeelden van dergelijke functies zijn:

Verkoopspecialist detailhandel MBO (3)

Jij coördineert alle werkzaamheden op een afdeling in bijv. een warenhuis of supermarkt. Als het nodig is sta je net zo graag achter de kassa of ben je displays in de winkel aan het opstellen. Je bent verantwoordelijk voor een winstgevende verkoop van één of meerdere assortimentsgroepen in de winkel. Daarom moet je soms ook beslissingen nemen over de samenstelling, de presentatie en de promotie van ‘jouw’ producten. Je houdt de omzet van de producten waar jij over gaat goed in de gaten. Bovendien doe je voorstellen aan het management wanneer je ideeën hebt om de omzet te vergroten. Verder denk je mee over het inkoop- en verkoopbeleid en de service en doe je voorstellen over de inrichting van de afdeling.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.

Afdelingsmanager detailhandel/Manager handel (MBO 4)         

De afdelingsmanager detailhandel is verantwoordelijk voor een afdeling in bijv. een warenhuis of supermarkt. Je geeft leiding over personeel, houdt er toezicht, begeleidt bij verkoop- en kassawerkzaamheden. Je neemt personeel aan, verricht bestellingen en doet verbetervoorstellen of voorstellen voor het aanpassing van het assortiment). Hierbij probeer je zoveel mogelijk aan te sluiten bij de wensen van de klant. Je informeert klanten, attendeert hen op nieuwe artikelen, en doet aan reclameacties, waarbij je actieproducten een opvallende plaats geeft in het assortiment. Je handelt evt. klachten zo goed mogelijk af. Je moet snel kunnen schakelen tussen personeel en klanten, voor beiden ben jij het een aanspreekpunt.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO

Accountmanager consumptiegoederen en gebruiksartikelen
Commercieel Management (HBO) Commerciële Economie (HBO)

Je werkt in een klein, middelgroot of groot bedrijf.  Realiseert en onderhoudt commerciële relaties met (mogelijke) klanten en afnemers van consumptiegoederen en gebruiksartikelen (bijvoorbeeld voeding of huishoudelijke artikelen). Realiseert de verkoop- en omzetdoelstellingen van het bedrijf. Voorbeelden van werkzaamheden: stelt verkoop-, relatie- en accountplannen op en realiseert deze, onderhoudt contacten met klanten (accounts/prospects) en met medewerkers binnen het eigen bedrijf; opzetten en communiceren van externe mailings; deelnemen aan beurzen, maken van presentaties, draaiboeken, werft nieuwe klanten, informeert en adviseert klanten, volgt marktontwikkelingen, signaleert en benut verkoopmogelijkheden, voert onderhandelingen en sluit contracten af.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het HBO word je toegelaten als je een Mbo-opleiding hebt of HAVO of VWO. Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO. 


Keer terug van FMCG beroepen naar FMCG Branche
Keer terug naar Talentenbranche