Wat houdt de FMCG branche in en wat valt er onder?

Wat houdt de FMCG branche over het algemeen in?Producent <> consument

Het gaat in de fmcg-branche voornamelijk om merken en niet om bedrijven. Deze merken concurreren met elkaar. Wij weten vaak niet welke bedrijven schuil gaan achter de merken. Deze merken hebben waarde voor ons als klant (merkwaarde). Het ene merk is voor ons bekender dan het andere. Merken en klanten zijn met elkaar verbonden door loyaliteit, duurzaamheid, betrouwbaarheid, naamsbekendheid, kwaliteit, prijs, status etc.  

De invloed van sociale media is enorm toegenomen. Voor de producenten en verkopers van consumentengoederen wordt het steeds belangrijker om merkwaarde ontwikkelen en behouden?

Producent <> Retailer

Het verkopen van FMCG wordt uitgevoerd in de retailbranche; m.n. de supermarkten. Deze vechten met elkaar om ruimte in de schappen. En de retailers hebben om ‘onder de druk’ van de producent uit te komen hun ‘eigen merken’ ontwikkeld. De producenten zijn er dan ook enorm op gebrand (nieuwe) producten in het assortiment van de retailer op te laten nemen. De retailer op zijn beurt heeft te maken met keuzes om bepaalde producten, merken of producenten te weren of verminderd toegang te geven tot de winkelschappen. Bij de vervanging van een succesvol product wordt deze dan ook vaak niet geheel vervangen, maar wordt het schap verkleind en wordt er zo plaats gemaakt om het vernieuwde product in de winkel te plaatsen..

 Retailer <> Consument

De retailer is de laatste halte tussen consument en producent. Deze wil regelmatig, veel en goed verkopen aan deze consument. Er is veelconcurrentie dus staan de prijzen van deze producten onder druk. Internet gaat een steeds grotere rol spelen: sommige supermarkten hebben een ondersteunende bezorgservice (B.v. Albert, van AH)

De consument kan kiezen uit veel verkopers. Dus als het winkelen om wat voor reden dan ook niet bevalt bij een supermarkt dan gaat hij/zij naar een ander. 

Mobiel en online winkelen

Inmiddels kan de consument mobiel bestellingen doen bij de retailer (bijv. Albert Heijn) en ze laten bezorgen of ophalen. De klant hoeft er zelfs zijn auto niet voor uit te komen, de boodschappen worden in de auto gezet en inclusief afrekenen neemt het afhalen niet meer dan enkele minuten in beslag.

Wat valt er onder de FMCG branche op deze site?

Zoals je hierboven ziet vallen diverse onderdelen in de productie van consumentenproducten ook al onder andere branches.

De techniek, logistiek en detailhandel hebben allemaal hun eigen specifieke kenmerken. Op deze website vallen die dus niet onder de FMCG branche.

Op deze website vallen dus alleen de producenten van FMCG, de bedrijven die daadwerkelijke consumentenproducten maken en de retailers, die deze producten verkopen.

En bij deze verkopers horen ook de 'internetwinkels'; het online winkelen, de handelspatformen. 


Keer terug van FMCG betekenis naar FMCG Branche
Keer terug naar Talentenbranche