De FMCG Branche en jouw mogelijkheden hierinElke dag gebruiken wij tandpasta, deodorant, frisdrank, chips, brood(beleg) etc. Er wordt met een hoge omloopsnelheid (Fast Moving) van deze consumptiegoederen (Consumer Goods) gebruik gemaakt.

De FMCG branche is dus een hele belangrijke branche in Nederland. Hier liggen dus ook veel kansen voor jouw carrière en jouw talenten. Lees er snel meer over.

Wat is FMCG eigenlijk?

De betekenis van FMCG is simpelweg: Fast moving consumer goods (FMCG). Dit zijn artikelen die wij veel gebruiken zoals shampoo, deodorant, frisdrank, tandpasta en brood en broodbeleg. Dit zijn producten die wij elke dag nodig hebben.

Voor de productie, verwerking en verkoop van deze consumptiegoederen moet heel veel worden gedaan, ook in beroepen die eigenlijk al onder een andere branche vallen.

Voor een duidelijke afbakening van de FMCG branche tussen de andere branches lees je daarom de pagina FMCG Betekenis.

De grote rol van FMCG in ons dagelijks leven

Fast moving consumer goods (FMCG) zijn artikelen met een korte levensduur en dus een hoge omloopsnelheid. Deze hoge omloopsnelheid ontstaat door het hoge verbruik van deze artikelen. Elke dag kopen wij shampoo, deodorant en frisdrank. Het fast moving (snelle omloop) geeft het verschil aan met duurzame consumentengoederen, zoals keukenapparatuur, die niet zo snel aan vervanging toe zijn. Binnen de fmcg wordt ook weer onderscheid gemaakt tussen de echte fast movers (zoals melk en frisdrank) en slow movers (zoals kruiden of ingeblikte etenswaren). Voor de retail (de handel) is de omloopsnelheid van een artikel van groot belang. Omloopsnelheid bepaalt namelijk hoeveel voorraad je nodig hebt (Logistiek). Voorraad is weer een belangrijke kostenpost voor de retailer.

Tussen de makers (producenten) en verkopers (retailers) wordt gevochten om markt-aandeel. Er wordt bijvoorbeeld veel reclame gemaakt voor deze producten en ook het internet winkelen wordt  steeds belangrijker om marktaandeel te behouden of te vergroten.

De betekenis van deze branche in ons dagelijkse leven is dan ook heel groot. 

Werkzaamheden binnen de FMCG Branche

Binnen de FMCG branche vallen alle werkzaamheden die van doen hebben met het maken (produceren) van consumptiegoederen en het verkopen van deze goederen in de winkel (Retail-, detailhandel) of via een internetwinkel (handelsplatform)  

Voor de productie, verkoop en distributie in deze branche zijn ook product,- logistieke innovaties en marketing technieken van groot belang. Een continue ontwikkeling die voor de toekomst ook veel mogelijkheden schept. Lees daar meer over op de pagina FMCG Werkgelegenheid .

Waarom zou jij voor de FMCG Branche kiezen?

In de FMCG-branche ontstaan allerlei interessante (nieuwe) beroepen. Een overzicht van deze beroepen vind je op de pagina FMCG beroepen. Dit omdat producenten (productiebedrijven) en verkopers (retail; supermarkten) er van alles aan doen om de consument (klant) aan zich te binden. Dit door allerlei verkoop-acties en verkooptechnieken (Marketing). Daarnaast neemt internet en de daarbij behorende technologie en Social-advertising een steeds belangrijker plaats in

Als je dus affiniteit hebt met het werken in de productie, marketing, techniek, logistiek of Communicatietechnologie, dan is dit een leuke branche voor jou. Kijk maar eens naar de grote diversiteit in FMCG Bedrijven.

Wil je meer weten over de opleidingen die je kunt volgen en of jouw talent past bij deze branche, dan kijk je op de pagina Jouw talent en branche.Keer terug van FMCG betekenis naar FMCG Branche
Keer terug naar Talentenbranche