Wat zijn typische Financiële dienstverlening bedrijven?



De Financiële dienstverlening branche kent vele verschillende soorten bedrijven. Op deze pagina beschrijven we enkele typische voorbeelden daarvan. Het geeft je een beeld van waar je eventueel terechtkomt als je voor deze branche kiest.

 Hoe ziet de financiële branche er ongeveer uit?  

De financiële branche kent een enorme variëteit aan bedrijven. Van multinationale banken en verzekeraars tot de vele éénpitters en kleine kantoren die financieel advies bieden en slechts een handjevol medewerkers in dienst hebben. Daar tussenin bevinden zich de middelgrote en grotere accountantskantoren, beleggingsinstellingen en effecteninstellingen. Ook de producten variëren: van spaarrekening tot verzekering, van optie tot pensioen.

Financieel dienstverlenende bedrijven

Banken

Na een fusiegolf eind jaren negentig hield Nederland een handjevol grote banken over, waaronder ABN AMRO, ING Bank en Rabobank. In totaal zijn zo'n honderd grote en kleinere banken aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Banken.

Internationaal werden Nederlandse banken altijd geroemd om hun goede solvabiliteitspositie, slagkracht en stabiliteit. Qua omvang, vermogen en kwaliteit behoorden ze tot de wereldtop. De kredietcrisis gooide echter roet in het eten en bracht zelfs onze meest solvabele banken aan het wankelen.

Vroeger beschikten de meeste banken - behalve de Postbank - over een uitgebreid kantorennetwerk. Veel kleinere kantoren werden echter uit kostenbesparingen gesloten, wat mogelijk werd door  de opkomst van internetbankieren.

Verzekeraars

De Nederlandse verzekeringsmarkt heeft een sterk internationaal karakter. Veel verzekeraars hebben vestigingen in het buitenland en buitenlandse spelers hebben bijkantoren in Nederland. Ook hier heeft een handjevol bedrijven het gros van het marktaandeel in handen.

De branche onderscheidt drie soorten verzekeringen: levens-, schade- en zorgverzekeringen. De meeste bedrijven bieden deze onderdelen los van elkaar aan en houden ze ook gescheiden binnen hun organisatie.

Wat levensverzekeringen betreft, zijn ING Groep, Aegon en Achmea grote spelers. Samen hebben zij een marktaandeel van rond de vijftig procent. De markt van schadeverzekeringen wordt gedomineerd door ING Groep, Delta Lloyd en Achmea. Sinds de invoering van de Zorgverzekeringswet in 2006 is de markt voor zorgverzekeraars volop in beweging, maar ook deze kent een aantal giganten zoals CZ Groep, Achmea en Univé.

Banken en verzekeraars vormen het grootste deel van onze financiële branche. Hoe ziet de markt er verder uit?

De concurrentie onder verzekeraars is fors. Zowel wat betreft producten als distributiekanalen. Zo leidde de opkomst van de direct writers, verzekeraars die hun producten afzetten zonder tussenpersoon, ertoe dat ook meer traditionele verzekeraars zich op deze markt begeven en hun producten bijvoorbeeld direct via internet verkopen.

Beleggingsmaatschappijen

De markt van beleggingsproducten is er een van financiële conglomeraten. Rabobank, ABN Amro en ING Bank zijn de belangrijkste spelers. Samen hebben zij een marktaandeel van een kleine vijftig procent van de omzet op de aandelen- en obligatiemarkten, en ruim vijftig procent van de omzet op de optie- en futures-markten. Maar ook internetspelers als Alex en Binck nemen inmiddels een stevige positie in.

Pensioenfondsen

De pensioenfondsen voeren collectieve pensioenregelingen uit. Twee grote bekende pensioenfondsen zijn PGGM en ABP (deze laatste is voor overheidspersoneel). Daarnaast bieden pensioenfondsen steeds vaker aanvullende financiële producten en diensten aan. Hiermee gaan ze de concurrentie aan met banken en verzekeringsmaatschappijen

Wat maakt het leuk om voor Financiële dienstverleners te werken?

Bedrijven en personen die financiële diensten verlenen, moeten deskundig én betrouwbaar zijn. Consumenten moeten kunnen vertrouwen op zorgvuldige financiële dienstverlening. Deze dienstverlening behoort tot de hoekstenen van de samenleving. Het is dan ook heel zinvol, dat als jouw talent bij deze branche past, jij werkt aan het terugwinnen van vertrouwen en respect van de klanten van deze bedrijven. Het gaat dan om het opbouwen van langdurige en tevreden klantrelaties. Dit in een sector waar zeer specifieke kennis is vereist. Het is noodzakelijk dat klanten financieel dilemma's kunnen bespreken met hun adviseur. Spreekt dit jou aan? Dan is het verkennen van wat deze branche te bieden heeft aan beroepen en mogelijkheden een goede eerste keuze.


Keer terug van Financiële dienstverlening bedrijven naar Financiële dienstverlening branche
Keer terug naar Talentenbranche