Wat betekent Financiële dienstverlening en wat valt er onder deze Branche?De betekenis van de Financiële dienstverlening is het aanbieden van financiële diensten en producten. Maar de Financiële dienstverlening Branche is meer dan dat. Een gezonde financiële sector is een voorwaarde voor de economie om goed te kunnen functioneren. Het kabinet wil consumenten en bedrijven, die hun geld toevertrouwen aan financiële instellingen, zo goed mogelijk beschermen. Door toezicht op de werkwijze van individuele bedrijven en het hele financiële systeem. En door misbruik van de financiële sector met maatregelen tegen te gaan.

Wat valt er onder de AGF branche op deze site?

Financiële dienstverlening is in Nederland een omvangrijke markt, waarvan banken en verzekeraars het grootste deel uitmaken.

Voorbeelden van financiële dienstverleners die op deze site worden bedoeld zijn:

  •  banken
  • verzekeraars
  • beleggingsmaatschappijen
  • vermogensbeheerders (pensioenfondsen)

Maar ook accountantskantoren, assurantiekantoren, belastingadviseurs, investerings- en participatiemaatschappijen en financiële adviesbureaus behoren tot op deze site tot deze branche. Vaak zijn verschillende typen financiële instellingen ondergebracht in een conglomeraat. Particulieren en  bedrijven kunnen daardoor - als ze willen - op één plek bankieren, verzekeren en beleggen.

Met 'branchevreemde' producten als pensioenen en ziektekostenverzekeringen, begeven financiële instellingen zich daarnaast steeds meer op het vlak van de sociale zekerheid, terwijl pensioenfondsen en sociale zekerheidsinstellingen financiële producten aanbieden. De grenzen tussen deze branches vervagen en die ontwikkeling zet door: de versobering van regelingen voor ziektekosten en arbeidsongeschiktheid stimuleert de ontwikkeling en verkoop van nieuwe producten om die gaten op te vullen.


Keer terug van Financiële dienstverlening betekenis naar Financiële dienstverlening Branche
Keer terug naar Talentenbranche