De Financiële dienstverlening branche heeft betrekking op leveren van diensten en financiële producten door bedrijven en instellingen die daar de bevoegdheid en kennis voor hebben.
Wie kan zich een wereld zonder geld, spaarrekeningen, investeringen, kapitaal, verzekeringen, hypotheken en pensioenen voorstellen? Een enorm belangrijke sector dus. maar wat zijn de mogelijkheden voor jouw talenten in deze branche?
Dit zijn bedrijven en personen die financiële diensten verlenen. Zij moeten zeer deskundig en betrouwbaar zijn. De informatie van deze financiële ondernemingen en pensioenuitvoerders dient immers feitelijk juist, begrijpelijk en niet misleidend te zijn. Deze ondernemingen moeten handelen in het belang van klanten; zij hebben een zorgplicht. Consumenten moeten kunnen vertrouwen op zorgvuldige financiële dienstverlening. Er zijn tal van financiële producten: spaarproducten, betaalproducten, consumptief krediet, hypotheken, verzekeringen, beleggingsobjecten, financiële instrumenten (zoals aandelen, obligaties, opties en beleggingsfondsen), elektronisch geld. Ondernemers op de markten voor deze producten moeten dan ook een vergunning hebben, tenzij een wettelijke uitzondering geldt. Ook staan financiële ondernemingen onder doorlopend toezicht.
Voor een duidelijke afbakening van de Financiële dienstverlening branche tussen de andere branches lees je daarom de pagina Financiële dienstverlening Betekenis.
Voor de financiële dienstverleners zijn er vele uitdagingen. De branche moet tegemoetkomen aan verscherpte wet- en regelgeving, er wordt hard gewerkt aan het herkrijgen van een solide financiële positie en de beveiliging van internetbankieren is een hot issue. Daarnaast wordt vol ingezet op het herwinnen van het klantvertrouwen en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dit zijn uitdagingen en creëert een werkklimaat dat kansen biedt.
Binnen de Financiële dienstverlening branche vallen alle werkzaamheden die van doen hebben met het verlenen van financiële diensten en producten.
Door de economische betekenis van Nederland, wij behoren tot de rijkste landen ter wereld, is deze dienstverlening van een zeer hoog (vakinhoudelijk) professioneel gehalte.
Voor de groei van deze branche zijn ook productinnovaties en de doorvoering van ICT-technologieën van groot belang. Een continue ontwikkeling die voor de toekomst ook veel mogelijkheden schept. Lees daar meer over op de pagina Financiële dienstverlening Werkgelegenheid.
Wat zijn doorslaggevende factoren om niet te kiezen voor een carrière bij een financieel dienstverlener?
Werkdruk
In de financieel dienstverlener is de werkdruk hoog. Het behalen van doelstellingen en verkoopcijfers zorgen voor extra belasting. Dit maakt het moeilijker om werk en privé te combineren.
Crisis
Werkzekerheid is geen vast gegeven meer in de financiële sector. Er is de laatste jaren flink gesneden in het aantal arbeidsplaatsen en herstructurering. Bovendien en er is nog steeds onzekerheid over de nabije toekomst. Financiële dienstverlening Bedrijven.
Imago
De branche heeft te kampen met een imagoprobleem. Naar de buitenwereld toe is het een stijve branche van grijze pakken die moeilijk te begrijpen is. Bovendien liggen veel financieel dienstverleners maatschappelijk onder vuur.
Toch zijn de RABO-bank en ABN AMRO favoriete werkgevers in Nederland.
Waarom wel werken bij een financieel dienstverlener?
Waarom blijven financieel dienstverleners zo populair? Wat maakt een financiële instelling tot een goede werkgever? Er is een belangrijke reden om wel te kiezen voor een carrière bij een financieel dienstverlener:
Intellectuele uitdaging!
Voor de meeste mensen schuilt de grootste aantrekkingskracht in uitdaging. Met name jonge mensen zien intellectuele uitdagingen in de snelheid en complexiteit van de financiële sector. Financiële dienstverlening beroepen
Wil je meer weten over de benodigde competenties die je nodig hebt, en of jouw talent past bij deze branche, dan kijk je op de pagina Jouw talent en branche.
Keer terug van de Financiële dienstverlening Branche naar Talentenbranche