Wat zijn typische ICT bedrijven?Wat voor soort bedrijven zijn er werkzaam in de ICT branche?

Met de komst van internet groeide de vraag naar professionele IT-ers. Echter, door de teruglopende economie vanaf 2007 is de vraag naar mensen binnen dit vakgebied afgenomen, omdat hun diensten relatief duur zijn. De grootste bedrijven binnen de ICT-sector maken nog altijd winst door het grote assortiment aan producten en diensten waar veel mensen vandaag de dag niet meer buiten kunnen. De bekendste namen in de wereld van softwaresystemen en –producten zijn op de eerste plaats Microsoft, gevolgd door Exact en SAP. In de wereld van hardwaresystemen en producten vinden we bekende ondernemingen als Apple, IBM, Hewlett Packard, Intel, AMD en Sun Microsystems. Door het grote assortiment aan producten en systemen is er vaak ondersteuning nodig. Ook onder de dienstverleners binnen de IT-sector vinden we enkele bekende namen, als Logica, Sogeti, Centric, Atos Origin, Capgemini en Getronics PinkRoccade.

De best gewaardeerde digitale dienstverleners van Nederland. 

Werkzaamheden/diensten                         Bedrijf

  • Beheer & onderhoud                                  IBM
  • Consultancy                                              Capgemini
  • Detachering & outsourcing                          Capgemini
  • Hardware & kantoortechnologie                   HP
  • Netwerk                                                   KPN
  • Online marketing & e-commerce                  KPN
  • Opleiding & training                                    Capgemini
  • Security                                                    Cisco
  • Software Microsoft Storage                                 Google en iCloud (gelijk geëindigd)

Bron: Jaarlijkse onderzoek van Management Team (maart 2014, door MWM2 uit Amsterdam)

Wat kenmerkt deze bedrijven?

De Nederlandse ICT-sector bestaat uit een grote verscheidenheid aan bedrijven. De sector is zeer dynamisch. De vraag naar producten en diensten verandert onder invloed van mondiale technologische ontwikkelingen en is erg gevoelig voor schommelingen in de conjunctuur. In geen enkele bedrijfstak gaan de ontwikkelingen zo snel als in de ICT-sector. De vooruitgang in de techniek maakt het vinden van voldoende gekwalificeerd personeel lastig. Er is, naast bestaande functies zoals systeemanalist en informatiespecialist, veel vraag naar personeel dat kan omgaan met nieuwe technologieën zoals 3D-printen en big data. Personeel dat niet direct ICT-werk uitvoert, moet ook steeds vaker kennis hebben van de nieuwe ontwikkelingen.

Deze branche ontwikkelt en verandert razendsnel. Het is daarom van belang om te blijven investeren in instroom en opleiding van werknemers. Wanneer je graag in je eigen ontwikkeling investeert en dit wil blijven doen, tegen deze blijvende ‘studie,- en prestatiedruk’ kunt dan maakt dit het leuk om voor deze bedrijven te werken.


Keer terug van ICT bedrijven naar de ICT branche
Keer terug naar Talentenbranche