Er is wereldwijd een nieuwe fusie- en overnamegolf gaande.
Internet of Things
Bron; KPMG Internet of Things: een nieuwe fusie- en overnamegolf
Het Internet of Things, en het op een andere pagina besproken integrale onderdeel Machine-to-Machine M2M, is niet langer een vage toekomstbelofte maar dringt ons dagelijks leven op allerlei manieren binnen. Deze opkomst heeft een grote strategische impact voor veel bedrijven. Het geeft hen de kans nieuwe domeinen te veroveren maar vormt het risico dat hun huidige business model wordt uitgehold. De uitdaging is universeel: onovertroffen diensten aan klanten bieden en daarbij voortdurend vooruitstrevend blijven om de (extreme) verwachtingen van de klant in te lossen. Dit domein ontwikkelt zich snel en er wordt veel kapitaal geïnvesteerd in kansrijke bedrijven. Een opkomende markt met kansen en risico’s.
Wereldwijd worden miljarden apparaten met elkaar verbonden
Slimme thermostaten die de consument helpen geld te besparen op de energierekening. (Zie de techniek van morgen; domotica). Connected cars die voorspellen wanneer er onderhoud nodig is en via een appje tal van andere voordelen aan de gebruiker bieden. Straatverlichting die reageert op het verkeer op straat. Het zijn maar een paar voorbeelden van vernieuwingen die allemaal zijn te vatten onder het containerbegrip Internet of Things We staan nog maar aan het begin van een enorme ontwikkeling. Miljarden apparaten worden via internetverbindingen aan elkaar geknoopt. Een internetverbinding is in feite het ‘nieuwe normaal’ geworden: het is voortaan een basisfunctie van ieder apparaat, van groot tot klein. De vraag voor allerlei (startende nieuwkomers; 'start-ups') bedrijven is niet of apparaten met internet worden verbonden maar wat dat voor nieuwe toepassingen mogelijk maakt en welke kansen hiermee worden gecreëerd.
Deze ontwikkeling – het op zijn kop zetten van verhoudingen en business modellen – speelt ook in allerlei branches. Een voorbeeld is de energiewereld: ook daar zullen traditionele energiebedrijven worden ‘aangevallen’ door nieuwkomers ('start-ups') die toepassingen ontwikkelen – op het gebied van comfort, energiebesparing, veiligheid en daarmee om de gunst van de consument gaan strijden.
Het is een wereld die nog sterk in beweging is en waarin nog geen eindscenario’s duidelijk zijn. Een aantal grote bedrijven in de Tech industrie met Google, Apple en Samsung voorop – heeft haarfijn in de gaten dat de waarde voor de gebruiker centraal moet staan. Zij willen graag dat we hun apparaten – telefoons, televisies – gaan gebruiken. Niet (alleen) omdat ze met de verkoop van die hardware geld verdienen maar vooral omdat ze daarmee een ‘sensor’ op ons kunnen plakken. Met die sensor krijgen ze meer inzicht in ons gedrag en daar ligt waarschijnlijk hun toekomstig bestaansrecht, want ze kunnen daarop nieuwe diensten bouwen. De belofte van het IoT beslaat een breed terrein: van smart homes en smart cities tot smart cars en toepassingen in de industrie. En de belofte is ook in financiële zin groot: Het zal in 2020 al gaan om een (minimale) markt van $ 300 miljard. Wat we ook zullen gaan zien is dat er steeds meer ‘branche- overstijgende’ deals plaatsvinden. Branches worden gecombineerd en zullen drastische veranderen en er zullen nieuwe branches gaan ontstaan. Innovatie krijgt nieuwe (enorme) vormen en inhoud! Het combineren van bijvoorbeeld smart industry en smart farming levert Nederland een sterke groeimotor op voor de economie en voor (nieuwe) banen.
Keer terug van Jouw talent en de impact van Internet of Things naar Jouw talent en branche
Keer terug van Jouw talent en branche naar Talentenbranche