Wat zijn de Leisure beroepen waar je in terecht kan komen?Binnen de Leisure branche zijn veel verschillende beroepen. Verschillend in werkzaamheden en niveau. De overeenkomst is dat deze beroepen als doel hebben om mensen een plezierige, onvergetelijke vrijetijdsbesteding te geven.

De vrijetijdsindustrie is een groeisector dus een banengenerator. Deze groei zet zich nog steeds voort. Een kleine 10 % van de Nederlandse bedrijven behoort tot de vrijetijdssector.

Deze bedrijven zijn in te delen naar de volgende sectoren:

 • Verblijfsrecreatie
 • Eten & drinken
 • Cultuur en overige recreatie
 • Sport

In deze sectoren komen allerlei beroepen voor. Op deze site zullen we je over een aantal specifieke beroepen meer informatie geven. Wat het beroep inhoudt en welke opleiding je er voor moet hebben.

Deze beroepen worden naar diverse niveaus ingedeeld :-

-mbo niveau 3 en 4                                                                 -

-hbo/universitair (WO)

Van elk niveau benoemen we hier enkele voorbeeldfuncties om je een beeld te geven van de werkzaamheden. En welke opleiding(en) je moet volgen om dit beroep te kunnen verrichten.

Zelfstandig Werkend Medewerker Toeristische Informatie (3) EuroCollege Hogeschool (MBO & HBO)

Er is heel veel te doen en te zien in Nederland, mooie steden en dorpen, musea, festivals - noem maar op. Als Zelfstandig Medewerker Toeristische Informatie weet je daar ook veel van: musea, tentoonstellingen, concerten, bezienswaardigheden, leuke fiets- of wandelroutes, kanoverhuurbedrijven – je kunt ze allemaal vinden en je weet er wat over te vertellen.

Je werkt bijvoorbeeld bij een VVV-kantoor, of een andere bureau voor Toeristische Informatie. Je kunt ook boekingen en reserveringen regelen. Soms hoort ook de verkoop van toeristische artikelen, gidsen en kaarten erbij. Je werkt op zo’n kantoor in een team waar je een eigen takenpakket hebt, maar elkaar ook moet kunnen ondersteunen en vervangen. Dat je een aantal vreemde talen spreekt, is eigenlijk logisch – juist buitenlandse toeristen zullen een toeristisch bureau bezoeken om informatie te vragen.

Opleidingsinhoud

De opleiding is verdeeld over een aantal deelkwalificaties. Verplicht zijn de vakken:

 • Reis- en Toeristische Informatie
 • Informatie, communicatie
 • Engels, Duits  
 • Administratie en Beheer

Daarnaast maak je een keuze uit:

 • Reizen of Reisbegeleiding/Gids/Hostess
 • Frans, of,Spaans of Italiaans 1

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

VMBO

Frontofficemedewerker (3)

Je geeft mondeling en schriftelijk advies en informatie om daarna producten en diensten te verkopen aan klanten, bezoekers en gasten. Dat zijn de belangrijkste taken van een front office medewerker. Dit kan men zowel in het Nederlands als in 2 moderne vreemde talen. De producten presenteert je op aantrekkelijke wijze en je houdt voorraden en prijzen op peil. Ook kan een taak, afhankelijk van de bedrijfsformule, het verzorgen van boekingen en reserveringen. Ook voert de front officemedewerker ondersteunende werkzaamheden uit.

Opleidingsinhoud

Binnen de opleiding werk je aan competenties (kennis, houding en vaardigheden). Via praktijkopdrachten in een groepje leer je dit in de vorm van lessen, workshops, hoorcolleges en inloopspreekuren. Frontofficemedewerker (3) is een uitstroomrichting binnen de beroepsrichting Frontofficemedewerker.

Andere uitstroomrichtingen binnen deze beroepsrichting:

 • Receptionist (Frontofficemedewerker) (3)
 • Informatiemedewerker (Frontofficemedewerker) (3)

In de meeste gevallen kun je binnen een half jaar nog switchen tussen deze uitstroomrichtingen. De basis (meestal het eerste half jaar) is voor elke uitstroomrichting hetzelfde.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.

Vakbekwaam medewerker recreatiebedrijf (Natuur en groene ruimte) (3)

Als vakbekwaam groen technisch medewerker recreatiebedrijf werk je in de dag-, verblijfs- of watersportrecreatie. Je kan bijvoorbeeld aan de slag bij een dierentuin, attractiepark, een pension of een duikschool.

Een groot deel van je werk bestaat uit het onderhouden van de omgeving van het bedrijf. Daarbij horen onder anderen waterpartijen, sloten en oevers. Die herstel en verschoon je. Verder onderhoud je paden en wegen, maar ook al het groen op het terrein en de gebouwen en voorzieningen.

Daarnaast ben je verantwoordelijk de gasten. Je ontvangt hen en zorgt dat ze zich thuis voelen. Je begeleidt ook activiteiten, waarbij je als er iets mis gaat, ingrijpt. Verder handel je ook klachten van de gasten af.  Je werkt op aanwijzing van de bedrijfsleider, maar plant en verdeelt ook werkzaamheden. Bij alles wat je doet en wat je door anderen laat doen, houd je rekening met regels op gebied van gezondheid, milieu en veiligheid.

 

Opleidingsinhoud

Met deze opleiding kun je in diverse beroepen aan het werk. Er zijn de volgende uitstroomrichtingen:

 • Vakbekwaam medewerker land, water en milieu (Natuur en groene ruimte) (3)
 • Vakbekwaam hovenier (Natuur en groene ruimte) (3)
 • Vakbekwaam medewerker groenvoorziening (Natuur en groene ruimte) (3)
 • Vakbekwaam medewerker bos en natuurbeheer (Natuur en groene ruimte) (3)

In de meeste gevallen kun je binnen een half jaar nog switchen tussen deze uitstroomrichtingen. Vaak is de basis (meestal het eerste half jaar) voor elke uitstroomrichting hetzelfde.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.

Aqua & Leisure Executive (4)

Ben je gek op water? Wil je graag in een zwembad werken? Als aqua & leisure executive kan je gaan werken in publieke zwembaden, attractiebaden of privé-baden.

Als aqua & leisure executive ben jij de persoon die alles in de gaten houdt maar ook allerlei leuke activiteiten bedenkt. Je houdt toezicht op veiligheid, hygiëne en de regels van jezelf, collega`s en gasten. Je kunt zwemlessen geven en je verzorgt zwemactiviteiten voor volwassenen en kinderen. Dit kunnen activiteiten zijn zoals seniorenzwemmen en aquagym. Verder maak je programma’s voor lessen en activiteiten. Daarnaast ben je ook volledig op de hoogte bij de te volgen procedures bij ongelukken.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Heb je wel een VMBO-diploma, maar in een andere sector? Dan kun je onder bepaalde voorwaarden instromen. Vraag dit bij de school van jouw keuze na;

Overgangsbewijs HAVO/VWO 3-4;

MBO diploma niveau 3.

Evenementen & Hotelmanagement
EuroCollege Hogeschool (MBO & HBO)

Een leven zonder hotels, restaurants en events is ondenkbaar. Stel je eens voor dat je geen concerten meer kunt bezoeken of niet meer kunt overnachten in een luxueus vijfsterrenhotel? De hospitality business is tegenwoordig niet meer weg te denken.

Met de mbo-opleiding Evenementen & Hotelmanagement® wordt je een mooie opstap geboden in deze dynamische wereld van events en hotels. Een hotelgast wil in een hotel verwend worden als een vorst. De vermoeide zakenman wil na een zware dag, zonder zorgen uitrusten. Een bezoeker van een event wil van een totale beleving genieten, waarin geluid, licht en smaak samenkomen in een creatief concept. 

Toekomstige beroepen

 • partymanager
 • manager food & beverage
 • frontoffice medewerker
 • assistent projectmanager
 • marketing medewerker
 •  floormanager events
 • assistent coördinator
 • wedding planner
 • eventplanner
 • bedrijfsleider hotel

Opleidingsinhoud

Tijdens de opleiding werk je aan de ontwikkeling van je kennis, vaardigheden en mentaliteit. De theorie krijg je aangereikt in de vorm van ‘ouderwetse’ klassikale lessen. Daarnaast wordt je getraind in de praktijk. Je leert je staande houden op events als het North Sea Regatta, het ABN AMRO World Tennis-Tournement. Tevens leer je vips ontvangen tijdens bijvoorbeeld een World Trade Congress en charity diners die EuroCollege organiseert.  In het tweede jaar leer je samen met medestudenten een project opzetten en uitvoeren.

Wanneer starten?

Het is mogelijk om 2x per jaar te starten. In janauri en in februari.

Toelatingseisen: wat heb je nodig?

Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO. Voor toelating tot HBO heb je een MBO, HAVO of VWO diploma nodig.

Leisure Management (HBO)

Je bent gericht op het 'bezighouden' van mensen: het bieden van mogelijkheden waardoor zij hun vrijetijd zinvol kunnen besteden op het gebied van kunst en cultuur (musea, kunstroutes, tentoonstellingen), sport (evenementen, inrichting van parken met attributen), media, natuur en landschap, congressen, toerisme en recreatie. Je kunt werken bij allerlei organisaties die zich op dit gebied bewegen: natuurbeschermingsorganisaties, musea, VVV's, recreatiebedrijven, sportorganisaties en -accommodaties, gemeentelijke en andere overheidsdiensten, educatieve centra, culturele instellingen, congres- en evenementenorganisaties, sportorganisaties etc.

Opleidingsinhoud

De propedeuse (1 jaar) geeft je inzicht in het werkveld en de beroepseisen. Je werkt samen met andere studenten aan bepaalde projecten, waarin de afzonderlijke vakken bijeenkomen. Je traint jezelf op het terrein van communicatie, organisatie van evenementen, vormgeving en AV. Theorie vind je in vakken als sociologie, vrijetijdskunde, economie, toerisme en recreatie. Je bent zeer praktijkgericht bezig. In de hoofdfase (3 jaar) ligt de nadruk op het verder ontwikkelen van leidinggevende en organisatorische vaardigheden en het vergroten van je kennis van het werkveld. Je voert (met medestudenten) een aantal praktische opdrachten uit, waarbij je zelf evenementen en excursies organiseert en uitvoert. Je werkt in het eigen 'Leisure Centre' van de hogeschool. De scholen hebben verschillende specialisatiemogelijkheden (niet overal dezelfde!):

 • Congres- en evenementenmanagement en attractiepunten;
 • Organisatiedeskundige;
 • Kunst- en cultuurmanagement;
 • Sportmanagement;
 • Media en entertainment;
 • Natuur- en landschap.

Centraal in deze studie staat het kunnen verkopen van een dienst en/of product. (zie onderstaand)

Je sluit de studie af met een stage en afstudeerproject of scriptie.

Vooropleiding:

HAVO of MBO

Accountmanager (ervaring Leisure branche) 

Als Accountmanager maak je makkelijk contact en ben je een netwerker, ken je je klanten en je verkoopt! Dit doe je door (het):

 • Proactief benaderen van de markt door onder meer acquisitie plegen;
 • Zorgt voor (nieuwe) zakelijke relaties/ zakelijke gasten
 • Je behandelt het gehele verkooptraject zelfstandig, van aanvraag/offerte tot en met de bevestiging. Met werkzaamheden zoals het reserveren en boeken van bedrijfsfeesten, vergaderingen en evenementen in combinatie met onze sportieve activiteiten;
 • Zorgt voor informatievoorziening aan de (nieuwe) relaties/ zakelijke gasten;
 • Offertes uitbrengen en het na bellen van de uitgebrachte offertes;
 • Proactief managen van (nieuwe) zakelijke relaties/ zakelijke gasten waaronder valt: controle op afgesproken prijzen, bewaken van betalingsgedrag van afnemers, voorstellen doen bij klachten;
 • Goede communicatie met operationele afdelingen zodat kwaliteit van hetgeen verkocht is,gewaarborgd is;
 • Signaleren van markt- en concurrentie informatie. 

Opleiding-, en functie-eisen Accountmanager:

 • HBO diploma, bijvoorbeeld Leisure Management, HEAO CE, Sales of Hogere Hotelschool;
 • Eigen netwerk (door 'bij-baantjes') verkregen;
 • Minimaal 3 jaar ervaring, via 'bij-baantjes'  in brancheverwante bedrijven (Leisure, Hotelbranche, Hospitality)

Attractions & Theme Parks Management (HBO)
NHTV in Breda

De internationale markt van dag attracties groeit 5 % per jaar enorm. Afgelopen jaar bezochten 206 miljoen mensen de top 25 attractieparken in de wereld. Daarnaast bezoeken wereldwijd meer dan 75 miljoen mensen per jaar een dierentuin. Ook bezoek aan internationale waterparken groeit enorm. Bovendien zijn veel van deze attracties en dierentuinen inmiddels bezig met verblijfsrecreatie of andere vormen van vrijetijdsbelevingen. Het worden steeds vaker meerdaagse resort-bestemmingen. Het is echt een serieuze business geworden, waar specialistische managers worden gevraagd die in staat zijn een betekenisvolle beleving te kunnen creëren en exploiteren. Ook aspecten als hospitality, storytelling en productiviteit worden steeds belangrijker. Binnen de dierentuinwereld is daarnaast behoefte aan mensen die goede commerciële kwaliteiten hebben, maar ook begrip hebben voor de specifieke spanningsvelden binnen een dierentuin zoals conservatie, duurzaamheid, ethiek en educatie.

In deze (Engelstalige) opleiding  wordt je opgeleid tot bachelor voor managementfuncties in de internationale dag attractiemarkt. Het opleidingsinstituut; NHTV werkt binnen deze opleiding nauw samen met internationale aansprekende marktpartijen zoals de Efteling en Walt Disneyworld Resort Orlando en o.a. met de wereldwijde branchevereniging van attracties (IAAPA)

Na een algemene internationale propedeuse kun je je compleet focussen op management binnen de dagattractiemarkt

Vooropleiding:

HAVO of MBO

Vrijetijd wetenschapper (WO; Master Vrijetijdwetenschappen) 

Kenmerkend voor deze beroepsbeoefenaar is het vanuit één vakgerichte visie kunnen bekijken van verschillende sectoren in hun internationale samenhang. Dat wil zeggen dat het toerisme, de sport, de cultuur of de media met elkaar in verband brengt vanuit het perspectief van de vrijetijd. Daarbij gaat het om de aanbodkant van vrijetijdsbestedingsmogelijkheden (de kant van bedrijven, organisaties en instellingen) en om de consument.  De vrijetijdswetenschapper kijkt naar de sociale, economische en milieu aspecten van het menselijk handelen. Ook probeer je in dit beroep te onderzoeken waarom mensen voor bepaalde recreatie kiezen en hoe ze hun vrije tijd organiseren. Een vrijetijdsdeskundige is prima in staat advies te geven aan overheden en bedrijven. Hij of zij heeft een oog voor innovatie en trends in de maatschappij. Afgestudeerden zijn werkzaam in uiteenlopende functies in de nationale en internationale vrijetijdssector die een academisch denk- en werkniveau vereisen. Gedacht kan worden aan functies op het gebied van beleid (lokale en nationale overheid, projectontwikkelaar), onderzoek (publiek en commercieel onderzoeksbureau, universiteit), onderwijs (HBO, universiteit), consultancy(adviesbureau) en management (themapark, sportcentrum, evenement, verblijfsaccommodatie, theater, touroperator). 

Inhoud van de studie

De studie is interdisciplinair omdat de studie is opgebouwd rondom drie basisdisciplines, namelijk de sociologie, de psychologie en de economie. Een combinatie van bedrijfskunde (marketing, economie, innovatie en organisatie) en sociale wetenschappen (sociologie, psychologie en antropologie). Vrijetijdwetenschappen is sterk internationaal georiënteerd, dat wil zeggen dat studenten vanaf het begin kennismaken met het grensoverschrijdende karakter van de vrijetijd en op de hoogte raken van buitenlandse ontwikkelingen. Ook worden studenten gestimuleerd om een deel van hun studie in het buitenland te volbrengen. Colleges wordt in het Engels gegeven.

Vooropleiding:

VWO of HBO propedeuse


Keer terug van Leisure beroepen naar Leisure Branche
Keer terug naar Talentenbranche