Wat zijn typische Logistieke bedrijven?



De verschillende soorten bedrijven in de Logistiek branche die op deze site worden genoemd geven je een beeld van waar je eventueel terechtkomt als je voor deze branche kiest.

Bedrijven in de logistiek

De jaarlijkse top-100 van logistieke dienstverleners in Nederland wordt aangevoerd door DHL Supply Chain, gevolgd door TNT en DB Schenker. Opvallend: van de 10 grootste logistieke dienstverleners in Nederland is geen enkel bedrijf meer van Nederlandse origine.

De twee grootste dienstverleners van ons land, DHL en TNT, staan dit jaar met hun belangrijkste divisies op de nummers 1 en 2, waarbij DHL Supply Chain onveranderd de lijst aanvoert. De nummer 2, TNT Post Pakketservices, heeft CEVA Logistics uit de top drie verdrongen en is wellicht een wat vreemde eend in de bijt. Het bedrijf specialiseert zich echter meer en meer in de sterk groeiende markt van e-commerce (webwinkellogistiek) en deze vermelding maakt die logistieke trend goed zichtbaar. De top 3 wordt gecompleteerd door DB Schenker, die als geïntegreerde dienstverlener intermodale transportdiensten en warehousing aanbiedt.

Distributie centra verspreid door heel Nederland

Logistieke activiteiten concentreren zich vaak rond een logistieke hotspot. Logistieke hotspots zijn strategische locaties waar bedrijven zich graag vestigen omdat deze voldoen aan de geldende criteria voor een efficiënte en effectieve bedrijfsvoering.

Vanuit een logistieke hotspot kunnen logistieke diensten als transport, verwerken van goederen in distributiecentra, expeditie, op- en overslag en andere logistieke activiteiten goed worden uitgevoerd. Nederland is door zijn unieke ligging en voorzieningen, zoals de wereldhaven Rotterdam, de toegangspoort tot Europa. Wij zij een distributieland bij uitstek. Wat wij in de supermarkt kopen wordt voor een deel ook ingevoerd (geïmporteerd) via de Rotterdamse haven. Vanwaar het vervoerd wordt naar een distributiecentrum. Er zijn in Nederland ruim 40 distributiecentra die deze consumptiegoederen ‘verdelen’ en vervoeren naar 4000 supermarkten. Onderstaand zijn de functionaliteiten van een distributiecentrum weergegeven.

Daarnaast zijn er nog allerlei distributiecentra voor allerlei andere artikelen en goederen (Kleding, automaterialen, elektronica, wasmachines, reserveonderdelen machines en gereedschappen etc. etc.

Het belang van deze distributiecentra in de logistieke keten is groot. Zij speelt een cruciale rol in de beantwoording van vragen en het maken van keuzes door het management van bedrijven. Dit zijn vooral keuzes die worden bepaald door de gewenste customer service en de kosten. Enkele voorbeelden zijn:

  • kortere doorlooptijd
  • verhoging van de flexibiliteit
  • verbetering van de leverbetrouwbaarheid
  • Welk distributiekanaal?
  • Waar en hoe moet het eindproduct beschikbaar komen?
  • Welke verpakkingen?
  • Welk transportmiddel?
  • Eigen transportmiddelen of inhuren bij een verlader?
  • Eigen magazijnen of distributiecentra? Of inhuren?
  • Wat is gunstigste ligging van eventueel eigen distributiecentra?
  • Wie regelt welk deel van de goederenstroom?
  • Welke informatie is waar nodig?
  • Welke technieken toepassen?
  • Welke distibutiemethoden? 
  • Etc.

 

Nederland heeft tekort aan moderne dc's

Hoewel het Europese investeringsvolume in logistiek vastgoed in de eerste helft van 2014 fors is gegroeid, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, heeft Nederland een tekort aan moderne distributiecentra. Dit tekort wijst op een groeiende vraag naar vastgoed (geschikte locaties en gebouwen) en naar vakbekwaam personeel voor deze distributiecentra.

Dit blijkt uit een rapport van DTZ Zadelhoff. (eind 2014) De onderzoekers stellen dat, hoewel in Nederland voldoende bedrijfsruimte beschikbaar is, er toch sprake van een kwalitatief tekort is aan moderne distributiecentra. Volgens de onderzoekers kan hoogwaardig logistiek vastgoed dat op de goede locaties beschikbaar is of komt, dan ook op veel interesse van beleggers rekenen.

Groei investeringsvolume

Interesse in logistiek vastgoed is sowieso flink toegenomen. Het Europese investeringsvolume in logistiek vastgoed is in de eerste helft van 2014 met 25 procent gegroeid vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Nederland draagt met een volume van bijna 800 miljoen euro 9 procent bij aan het totale investeringsvolume in Europees logistiek vastgoed


Keer terug van Logistiek bedrijven naar de Logistiek branche
Keer terug naar Talentenbranche