In de logistiek gaat het om de juiste producten (goederen), op de juiste tijd, op de juiste plaats te krijgen. Dit betekent dat producten vervoerd moeten worden. Bijvoorbeeld producten van fabrieken in China. Rozen uit Colombia gaan via de veiling in Aalsmeer naar een klant in Dubai. Edammer kaas vliegt via Schiphol naar New York. Dagelijks worden er goederen, containers vol, de Rotterdamse haven of Schiphol binnengehaald. Vervolgens worden al die spullen weer verspreid, rechtstreeks of via distributiecentra, over Nederland en de rest van Europa. Daar komt een heleboel georganiseer bij kijken: het vervoer per vrachtwagen, schip of vliegtuig en de tijdelijke opslag van goederen. Logistiek gaat ook om de vraag hoe je mensen zo snel, goedkoop en betrouwbaar mogelijk van punt A naar punt B (via C) kunt krijgen. Bijna een miljoen reizigers maken per week gebruik van Schiphol, per uur rijden er tig treinen Utrecht Centraal binnen. Al dit vervoer (transport) gaat over de weg, over water en door de lucht. Transport beïnvloedt sterk hoe we ons milieu en onze economie plannen, hoe politici het beleid bepalen en hoe wij allen keuzes maken over waar we wonen, waar we werken, welke activiteiten we ondernemen en hoe we ons leven doorbrengen. Je begrijpt, daar komt heel wat bij kijken. Vind je dat een uitdaging? Dan zit je goed bij een van de vele beroepen en opleidingen in (transport en) logistiek.
In de beroepen en opleidingen die hier besproken staat logistieke kennis centraal. Een sector met een groeiende werkgelegenheid.
De Logistieke beroepen kunnen naar diverse niveaus worden ingedeeld:
Van elk niveau benoemen we hier enkele voorbeeldfuncties om je een beeld te geven van de werkzaamheden. En welke opleiding(en) je moet volgen om dit beroep te kunnen verrichten.
Goederen moeten vervoerd worden en jij plant hoe dat gebeurt: welke en hoewel vrachtauto's worden er ingezet, welke chauffeurs rijden er, wat is de ophaaltijd en aflevertijd, de transportroute moet bepaald worden; noem maar op. Je leert van alles over logistiek en communicatie, want je bent de hele dag aan het plannen en overleggen met leveranciers, afnemers en chauffeurs. Je moet flexibel zijn, aangezien omstandigheden voortdurend kunnen veranderen. Soms geef je leiding aan een aantal assistenten, dus leer je ook de vaardigheden daarvoor. Je spreekt je talen en kunt uit de voeten met computers, databases en administratieve systemen. Je leert de wetgeving op het gebied van veilig vervoer van goederen, rijtijdenbesluiten, milieu en arbo kennen. Werk vind je bij transportbedrijven en/of distributiecentra.
Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO
Hoe kun je het magazijn van een groothandel het beste inrichten? En hoe komen dagelijks de honderden pallets met goederen van de groothandel op tijd bij alle supermarkten in de regio? Als manager transport en logistiek zet je je tanden in dat soort vraagstukken. Je bent een oplossingsgerichte regellaar, die erg flexibel is, goed overzicht houdt en stressbestendig is. Tijdens de opleiding leer je alles over planning en logistiek. Zakelijke communicatie is belangrijk en omdat dat ook best internationaal kan, moet je verschillende talen leren spreken. Omdat deze opleiding je klaarstoomt voor een managementfunctie leer je ook van alles over het aansturen van personeel. Banen zijn er bij transportbedrijven, in een DC, bij groothandels en magazijnen, maar ook bij grote organisaties bijv. een ziekenhuis.
Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO
Wat kun je later gaan doen met deze opleiding in de logistiek? Je wordt opgeleid tot manager in de logistieke wereld. Functies als transportplanner, supply chain manager, inkoper of projectleider logistiek komen dan in zicht.
Een opleiding met bedrijfskundige insteek en. Je kunt vakken verwachten over financiën, marketing, communicatie en recht. Logistics engineering is sterker gericht op transport, opslag en ICT. Op het programma staan bijvoorbeeld ook wis- en natuurkunde. Het doel is om jou in vier jaar klaar te stomen voor een baan als ontwerper van logistieke processen, transporten of supply chains (de keten, van levering van grondstoffen tot afzet bij verkooppunten).
Je kan ook kiezen in deze opleiding kiezen voor het beroep; Maritiem officier. Een breed beroep waarin je je kan specialiseren m.b.t.; onderhoud, reparatie en het inplannen van de (logistieke) inzet van schepen. Bij maritiem officier (afgekort 'marof') staan er vakken op het rooster over bouw, techniek, onderhoud en reparatie van schepen, maar ook over het varen, navigeren en manoeuvreren zelf, waarvoor je heel wat vaaruren zult maken. Je krijgt ocean technology, voorheen hydrografie, en leer je metingen te verrichten en die informatie te verwerken tot kaarten en grafieken. Daarvoor kom je alles te weten over golven, getij, diepte en bodemsamenstelling.
Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Tot het HBO word je
toegelaten als je een Mbo-opleiding hebt of HAVO of VWO
Je kunt na deze opleiding aan de slag in tal van beroepen waarbij je logistieke stromen plant en bewaakt en het voorraadbeheer en transport optimaliseert. Als logistiek ingenieur voer je procesanalyses uit van het logistieke proces, schrijf je innovatieplannen, maak je planningen, stel je na gebleken geschiktheid en de nodige ervaring teams samen en stuur je mensen aan.
Tijdens deze vierjarige opleiding Logistics leer je alles over het analyseren, verbeteren en (her)ontwerpen van goederen, informatie en mensenstromen.
In het eerste jaar krijg je een algemene introductie in de logistiek. Vakgebieden die aan de orde komen zijn; Fysieke distributie naar klanten, Productieplanning, Materials Management en Inkoop. Je maakt kennis met de praktijk via praktijkopdrachten en bedrijfsbezoeken. In het tweede jaar leer je hoe je kwantitatieve methoden kunt toepassen in praktijksituaties. Aan de orde komen vragen als: hoe mechaniseer je een magazijn? Kun je warehouse (DC) systemen inzetten om de efficiency te verhogen? Hoe zet je ICT-systemen in om de customer service te verhogen? Ook ga je op studiereis naar een bedrijf in het buitenland. In het derde jaar loop je stage en volg je een minor. In het vierde jaar volg je strategische vakken als Business Planning, Onderzoek en Innovatie Management en Sales en Operations Planning.
Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Tot het HBO word je toegelaten als je een Mbo-opleiding hebt of HAVO of VWO
Met deze studie kun je werken
als bedrijfskundig ingenieur. Je leid je één of enkele bedrijfsonderdelen of
-processen. Je optimaliseert grote supply-chain netwerken en werkt an ketenoptimalisatie.
Dit betreft veelal projectmatig werken als (intern) consultant/ engineer binnen
een internationale omgeving. Met behulp van diverse data analyseer je processen
of het nu de logistiek betreft, automatisering of productie, je organiseert het
onderdeel of het proces zo optimaal mogelijk. Zo nodig pas je het
bedrijfsonderdeel of het proces aan de veranderende omstandigheden aan. Sommige
bevindingen vertaal je naar voorstellen voor verbeteringen of oplossingen. Je
rapporteert aan de directie. Je leest vakliteratuur en bezoekt vakbeurzen om
goed op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen in je vakgebied. Je bent
in dienst van een bedrijf of organisatieadviesbureau, of je bent zelfstandig
adviseur.
Deze studie kan op verschillende plaatsen in Nederland worden gevolgd. De opleiding is gericht op transport, infrastructuur en logistiek. Je leert efficiënte transportsystemen ontwerpen. Daarbij besteedt je specifieke aandacht aan de relaties tussen de verschillende partijen in de transportsector.
Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Tot een universiteit word je toegelaten als je een HBO of VWO diploma hebt.
Teamleider distributie
Als teamleider bij een distributiecentrum zorg je ervoor dat jouw team optimaal presteert en altijd gemotiveerd is. iedereen weet wat hij of zij moet doen; je goede planningen en afspraken maakt;
de winkels altijd optimaal bevoorraad zijn.
Zijn er veranderingen in het proces? Dan ben jij degene die je team daarin begeleidt.
Toelatingseisen: wat heb je nodig?
EJlog is, qua inhoud en niveau, te vergelijken met een MBO logistiek opleiding. EJLog is dan ook vooral geschikt voor hen die wel een MBO-opleiding hebben gedaan, maar niet op logistiek gebied Het grote voordeel van EJlog is namelijk dat het bij veel logistieke werkgevers bekend is.
Assistent logistiek medewerker
(Beroepsbegeleidende leerweg; BBL, MBO)
Als assistent logistiek medewerker assisteer je collega’s met hun werk. Je werkplek is een DC waar vrachtwagens komen om goederen te brengen of juist op te halen. Wanneer een vrachtwagen spullen komt brengen, help je met lossen.
Het kan zijn dat je werkt in een ploegendienst. Samen in team zorg je ervoor dat de producten zo snel mogelijk op de juiste plaats komen. En je bent je verantwoordelijk voor: een veilige werkomgeving en goed gebruik van het materiaal dat aan jou is toevertrouwd.
Jij zorgt ervoor dat: de goederen van leveranciers worden verwerkt; de vrachtwagens worden geladen en gelost en de winkelorders worden verzameld.
Functie-eisen: een plus als je MBO-niveau hebt (door opleiding of ervaring) of als je via een (vakantie)baan ervaring in een magazijn (distributie/logistiek) hebt.
MBO Meewerkend leidinggevende logistiek houthandel
Niveau 4 (middelbaar
beroepsonderwijs), te volgen in: BBL en BOL
Logistiek is van belang in allerlei bedrijven. Als vakman kun je je specialiseren
in de logistiek van allerlei branches. Bijvoorbeeld de houtbranche. Voor een DC
en/of magazijnen in de houtindustrie geldt dat je alles moet weten van de
materialen die liggen opgeslagen. Die moet je dus goed kennen. Brandveiligheid
is natuurlijk een belangrijk aandachtspunt. In het magazijn werk je met
computers om te kijken wat er aan voorraden in- en uitgaat. Je hebt een
verantwoordelijke functie, want je bent het aanspreekpunt voor de werkvloer,
maar ook voor het management. Je geeft leiding en onderhoudt contacten met
leveranciers, transportbedrijven en afnemers. Je vindt werk in een DC en/of de
magazijnen van timmerfabrieken, groothandels, bouwmarkten en andere bedrijven.
Diverse functies in het DC
Planners, shiftleaders, inkopers, voorraadbeheerders en logistiek medewerkers en leidinggevenden (assistent teamleiders) van een logistieke/distributie afdeling zijn degenen die:
Toelatingseisen: wat heb je nodig? klik hier voor meer informatie over logistieke opleidingen
EJLog is vooral bedoeld voor planners, shiftleaders, inkopers, voorraadbeheerders en logistiek medewerkers op uitvoerend niveau en voor leidinggevenden van een logistieke afdeling.
Voor EJLog is geen toelatingseis. Iedereen mag de training volgen en het examen doen. Het is wel een plus als je MBO-niveau hebt (door opleiding of ervaring) of als je ervaring in de logistiek hebt.
ESLog is de vakopleiding op HBO-niveau
Keer terug van Logistiek beroepen naar Logistiek Branche
Keer terug naar Talentenbranche