De Logistiek Branche en jouw mogelijkheden hierinDe betekenis van Logistiek is dat wat jij op internet hebt besteld, zonder schade, morgen binnen is. Een belangrijke sector dus. Want kun jij je nog een wereld zonder deze afleverservice voorstellen? Maar wat zijn de mogelijkheden voor jouw talenten in deze branche?

Wat is logistiek eigenlijk?

Wat bedrijfsmatiger uitgedrukt staat Logistiek voor; de juiste goederen, heelhuids, op de afgesproken tijd, op de juiste locatie, voor de juiste prijs en service afleveren.

Voor de verwerking en het vervoer van deze 'afleveropdracht' worden nogal wat werkzaamheden uitgevoerd, ook in beroepen die eigenlijk al onder een andere branche vallen.

Voor een duidelijke afbakening van de Logistiek branche tussen de andere branches lees je daarom de pagina Logistiek Betekenis.

Logistiek in Nederland van Afleveradres naar nog Beter

Logistiek speelt in Nederland een belangrijke rol. In en buiten Nederland worden allerlei (consumptie) goederen vervoert van a naar b. over de weg water of door de lucht. En omdat vervoer duur is moet dit slim worden uitgevoerd. Daardoor zijn er allerlei voorzieningen getroffen zoals het gebruik van allerlei distributiecentra. Deze staan door heel Nederland.

Zonder logistiek: geen vervoer en zonder vervoer; geen 'brood en beleg op ons bord'. 

Werkzaamheden binnen de Logistieke Branche

Binnen de Logistiek branche vallen alle werkzaamheden die van doen hebben met de juiste goederen, heelhuids, op de afgesproken tijd, op de juiste locatie, voor de juiste prijs en service afleveren.Dit betekent met name dat alle winkels bevoorraad moeten worden aan de hand van de vraag van de consument. En het kan ook zo zijn dat het hele productieproces pas op gang komt zodra de klant zijn bestelling heeft geplaatst. 

De logistieke service in Nederland is zeer hoog en er zijn allerlei vervoer,- en logistieke mogelijkheden in deze branche aanwezig. 

Voor de continuïteit en groei van deze branche zijn ook allerlei slimme werk,- en vervoersmethoden vereist. Een continue ontwikkeling die voor de toekomst ook veel mogelijkheden schept. Lees daar meer over op de pagina Logistiek de werkgelegenheid en het toekomstperspectief.

Waarom zou je voor de Logistiek Branche kiezen?

In de logistiek gaat het om de juiste producten (goederen), op de juiste tijd, op de juiste plaats te krijgen. Dit betekent dat producten vervoerd moeten worden. Bijvoorbeeld producten van fabrieken in China. Rozen uit Colombia gaan via de veiling in Aalsmeer naar een klant in Dubai. Edammer kaas vliegt via Schiphol naar New York. Dagelijks worden er goederen, containers vol, de Rotterdamse haven of Schiphol binnengehaald. Vervolgens worden al die spullen weer verspreid, rechtstreeks of via distributiecentra, over Nederland en de rest van Europa. Daar komt een heleboel georganiseer bij kijken: het vervoer per vrachtwagen, schip of vliegtuig en de tijdelijke opslag van goederen. Kijk maar eens naar de grote diversiteit in Logistiek-Bedrijven.

Logistiek gaat ook om de vraag hoe je mensen zo snel, goedkoop en betrouwbaar mogelijk van punt A naar punt B (via C) kunt krijgen. Bijna een miljoen reizigers maken per week gebruik van Schiphol, per uur rijden er tig treinen Utrecht Centraal binnen. Al dit vervoer (transport) gaat over de weg, over water en door de lucht. Je begrijpt, daar komt heel wat bij kijken. Vind je dat een uitdaging? Dan zit je goed bij een van de vele beroepen en opleidingen in (transport en) logistiek. Je begrijpt dat er heel veel werk verzet wordt op allerlei verschillende niveau's om dit voor elkaar te krijgen. Een overzicht van die werkzaamheden vind je op de pagina Logistiek beroepen.

Wil je meer weten over de benodigde competenties die je nodig hebt, en of jouw talent past bij deze branche, dan kijk je op de pagina Jouw talent en branche.


Keer terug van Logistiek betekenis naar Logistiek Branche
Keer terug naar Talentenbranche