Werkgelegenheid en toekomstperspectief in de Logistieke Branche



Het is van belang om van de ontwikkelingen in de Logistieke branche op de hoogte te zijn. Deze informatie geeft je beeld van het toekomstperspectief in deze branche en dat is mede bepalend als je voor een beroep/opleiding kiest in deze branche.

Actuele ontwikkelingen in de logistieke branche

In een onderzoek van naar het winkelgedrag in 2020  (Shopping 2020) en via vakliteratuur (logistiek) worden een aantal veranderingen in de logistiek gesignaleerd.

Flexibiliteit, informatie en samenwerking worden essentieel in 2020. De logistieke keten zal als gevolg van onder andere de toenemende online consumentenbestedingen tot aan 2020 continu blijven veranderen.  

Enkele ontwikkelingen die leiden tot diverse logistieke modellen:

Consumeren via handelsplatformen
De snelle ontwikkeling van handelsplatformen (bijv. Wehkamp’s shop-in-shops, Bol.com en AH-Online)  leidt tot een keur aan logistieke modellen. Bij eBay vindt de betaling en bestelling van een product plaats bij eBay, maar de opslag van het product en de bezorging is in handen van de productleverancier. Bij andere platformen, zoals OTTO, blijft het productmerk voorraadhoudend en verzorgt het platform via ‘cross-docking’ de levering aan de consument. Cross-docking is een logistiek methode waarbij de goederen die worden ontvangen in een distributiecentrum, niet worden opgeslagen maar direct worden verdeeld naar de afnemers en gereedgemaakt voor verzending. Praxis heeft weer een ander model: productmerken en andere webwinkels in het doe-het-zelf-segment kunnen hun spullen via Praxis.nl verkopen. Praxis’ leveranciers en concurrenten bezorgen dan rechtstreeks aan Praxis’ klanten, maar de service en garantie liggen wel bij Praxis. “Een efficiënte manier om ‘alles’ te kunnen verkopen,” aldus Praxis.

Consument en food

Consumenten zullen steeds vaker online food kopen en dit zal grote effecten hebben op de food logistiek. Op dit moment is het aandeel online verkochte food nog 2% van het totaal maar dit zal de komende jaren stijgen naar zo'n 5%. Dat lijkt niet veel maar gezien de grote volumes gaat het toch om enorme goederenstromen.

Een groot deel van deze bestellingen zal niet naar de consument gebracht worden, maar de consument zal deze bij een afhaalpunt afhalen. Op dit moment is e-commerce logistiek vooral nog "het brengen van doosjes naar woningen" maar het aandeel afhaalbestellingen zal geleidelijk aan groter worden. Anders is het met het grote aantal bestellingen niet meer te doen. Er komt dus behoefte aan meer dienstverleners die de logistiek naar de afhaalpunten gaan verzorgen. En aan netwerken van afhaalpunten waar consumenten hun bestellingen kunnen afhalen..

Het transport naar de afhaalpunten zelf is geen probleem maar het afhandelen en verzorgen van de bestellingen (de fulfillment) is een vak apart. Food is daarbij een bijzondere uitdaging, want hoe krijg je bestellingen van verse producten goed naar de consument?  Logistieke dienstverleners die zich gespecialiseerd hebben in food distributie, zullen deze food e-fulfillment gaan invullen. Bestellingen zullen vaak vanuit distributiecentra worden uitgevoerd. Het gaat daarbij vaak om kleine orders die een specifieke vorm van picking, batching, sorteren en verpakken (packen) vragen.

De grotere bedrijven zoals Albert Heijn zullen zelf hun e-fulfillment gaan uitvoeren en dit niet gaan uitbesteden. De grote supermarktketens zullen in hun winkels ruimte gaan reserveren voor het klaarzetten van online bestelde voedselpakketten van klanten. Dat zal nog veel voeten in de aarde hebben, want ruimte in een supermarkt is duur en geen enkele supermarktmanager zit te wachten op een bestelling die te laat wordt afgehaald.

Maar ook in de non-food bieden de e-commerce ontwikkelingen veel uitdagingen. Voor wat betreft de lokatie van de voorraden van webshops zullen er keuzes moeten worden gemaakt. Sommige retailers overwegen het oprichten van aparte e-commerce distributiecentra. (dc)  Of, zoals Dreamland bijvoorbeeld doet, een apart deel binnen het dc reserveren voor webshopbestellingen.

Logistiek in de cloud

Logistieke organisaties zullen meer gebruik gaan maken van toepassingen in de cloud. Het biedt hen de mogelijkheid om nog beter samen te werken, doordat meerdere supply chain-netwerken worden gecombineerd. Dit zorgt voor meer efficiëntie en een hoger serviceniveau. Ook zijn er vooraf geen grote investeringen (zoals toegang via portals of apps) meer nodig, waardoor het voor kleinere spelers makkelijker wordt om gebruik te maken van dezelfde oplossingen als grote spelers in de markt. Hierdoor zal het aantal partijen dat gebruik maakt van de cloud snel toenemen. Verder gaan logistieke bedrijven zich steeds meer toespitsen op het aanbieden van Fourth Party Logistics (4PL). Bij 4PL is er sprake van één ketenregisseur die de beste oplossing zoekt voor de supply chain van de klant. Andere partijen en partners worden ingeschakeld om transport, opslag, planning en voorraadbeheer uit te voeren.  

Informatie op maat door Internet of Things

Things maakt het mogelijk om eenvoudig apparaten en sensoren te verbinden aan het logistieke proces. Real-time data, zoals een handtekening voor ontvangst, wordt overal en op elk moment verzameld. Deze real-time updates zorgen voor informatiestromen op maat, zodat geautomatiseerde informatie aan de juiste partij wordt geleverd. Ook voorspellen deze informatiestromen het verloop van logistieke processen.

Er zit toekomst in de Logistiek Branche!


Keer terug van Logistiek werkgelegenheid naar de Logistiek Branche
Keer terug naar Talentenbranche