Ontdek én ontwikkel jouw talent!

Kiezen is een probleem!
Waarom is kiezen van een profiel,-  studie,- of beroep voor jou een probleem?



Omdat je:

  • nog niet de ervaring hebt in het maken deze moeilijke keuze
  • door gebrek aan ervaring je hersenen hier nog niet in getraind hebt
  • hersenen nog aan het ‘volgroeien’ zijn.

Het zien van een vriend(in) roept een positieve emotie (blijdschap) op. Problemen roepen negatieve emotionele reacties op en creëren innerlijke verwarring. Dit kan negatieve spanningen en zelfs (veel) stress tot gevolg hebben. Je blokkeert, je zit vast. Je gaat piekeren en blijft ‘vastzitten in het denken’ en komt niet tot een keuze (oordelen). Pas als je het ‘op een rijtje hebt gezet’ en een helder en rationeel antwoord op het probleem hebt, wordt je blik niet meer vertroebeld door je emoties. Dus als je een goede beslissing wilt nemen, moet je eerst je innerlijke verwarring opheffen. Neem de tijd om – met hulp van iemand die je vertrouwt – een leerroute te bepalen die begint met het uitstippelen van een strategie. Zet de zaken op een rijtje en handel op grond van een heldere blik. Dus vind iemand die bereid is naar je te luisteren. Maar let op! Dit is een deel van een goed keuzeproces. Echter door alleen maar te rationaliseren en te analyseren kom je niet tot een voor jou passende keuze. En ook niet door een interesse,- en/of beroepskeuzetest. Je gebruikt dan onvoldoende je rechterhersenhelft (en je hart) om tot een goed toekomstbeeld (visie) te komen. Daarnaast benut je dan ook niet al je hersencapaciteit omdat je niet goed integreert. Dit betekent dat je niet al jouw mogelijkheden goed samenvoegt.  Er komt meer bij kijken om jouw innerlijk kompas de juiste richting uit te laten wijzen.

Waarom is het kiezen van wat echt belangrijk voor je is dan zo moeilijk? 

Dit omdat jij jouw: 

  • emoties moet gebruiken om jouw passie kracht bij te zetten. 
  • passie (hart) gebruikt voor het bereiken van persoonlijke doelen
  • verstand én verbeeldingskracht moet inzetten om een strategie en (leer)doelen te bedenken 
  • emoties, passie, verstand, verbeeldingskracht en je wilskracht (focus) nodig zijn om een strategie te kiezen én uit te voeren 
  • zelfbewustzijn (aandacht) zo ontwikkeld moet hebben dat jij bovenstaande realiseert. 

Echt belangrijke keuzes maak je met zowel je hart als met je brein!  
Een keuze waar je blij van wordt en waarvan je weet dat het klopt

De hersenen hebben een wonderbaarlijke complexiteit én eenvoud, gerangschikt in een uniek patroon, in overeenstemming met het individuele bewustzijn– een patroon dat o.a. gevormd wordt overeenkomstig onze persoonlijkheid, geheugen, intelligentie, gedachten én de diepste verlangens van het hart. Het meest raadselachtige aan jouw hersenen is misschien wel dat jouw hart je zelfbewuste denken stuurt, jij zó je hersenen ontwikkelt, leert en handelt.

Met andere woorden: bij belangrijke keuzes moet je kunnen omgaan met het voortdurend heen en weer bewegen tussen je hart en je beide (!) hersenhelften. Enerzijds betreft dit het vinden van je passie. En kom je in de buurt van je passie dan worden zowel angsten als verlangens opgeroepen. Kan ik dat wel wat ik zo graag wil?

En aan de andere kant betreft dit het rationele het verstandig en rustige nadenken. Deze gedachten hebben weer een relatie met nuchterheid, kalmte, zelfbeheersing en discipline. 

Hoe vind je de balans, het midden hier tussen?

Stop en zet denkbeeldig een stapje achteruit. Kun je dit alleen? Is er iemand die echt goed naar je luistert? Wordt je begrepen? Krijg je de juiste feedback (terugblik) ? En de juiste feedforward (vooruitblik)? Komt er iets positiefs uit, iets dat je kunt gebruiken? Heeft de ander echt het beste met je voor? Begrijpt de ander wat nodig is om jouw in balans te brengen?

Iets vervelends, iets ongewenst (problematisch) omzetten in iets goeds is een klus die je uiteindelijk zelf moet klaren. Waarbij je van binnenuit naar buiten moet werken. Dit betekent dat jij de hier beschreven innerlijke verrichtingen moet uitvoeren om te kunnen kiezen wat bij jouw past.  Het is dus nodig om je af te vragen: wat kan ik verder nog doen om zelf tot een oplossing te komen? Jouw verstand en je intuïtie kunnen je hierin ondersteunen. Vertrouwen en ervaring helpt. Als je eerder zogenoemde ‘aha’-momenten hebt gehad, momenten waarop de oplossing uit het niets tevoorschijn lijkt te komen, kun je er op vertrouwen dat dit weer zal gebeuren. 

Hoe creëer jij de ideale omstandigheden voor een doorbraak? 

Het goede weloverwogen antwoord (respons) geven op een problematische situatie vereist dat je inzicht hebt in en luistert naar wat er bij jouw van binnen gebeurt. Het allerbelangrijkste is dat jij weet wat jou persoonlijk het meest verrijkt en doet groeien. Dáár moet je je energie in steken.

Als je dat doet, gaat passie deel uitmaken van evenwicht, van de balans in jouw leven.

Het gaat om de keuze van je hart. Je intuïtie is een functie van je hart. Het is het vermogen van het zien én aanvoelen van het gehele plaatje. Zelfs als dit in de toekomst ligt. De ratio (ons verstand) is langzamer dan de intuïtie, maar we gebruiken hem vaak om onze intuïtieve beslissingen te rechtvaardigen, omdat ons is geleerd dat rationeel denken ons grootste goed is. En dat is op zich prima zolang jij zelfbewust om gaat met je brein (hoofd) én met je intuïtie (hart).

Het innerlijk kompas en de 'gelaagdheid' van de mens


Uit dit alles blijkt:

  • Meerdere vormen van leren methodisch ingebed moeten zijn in een begeleidingstraject om inzicht te kunnen verkrijgen in wat talent is, hoe talent ontwikkeld en ingezet wil worden.  
  • dat we meteen moeten beginnen aan moeilijke keuzeprocessen en moeten ophouden als we vastlopen
  • dat we navigeren kunnen leren, en niet uit koers hoeven te raken. 
  • dat we….. tussentijds stoppen, storingen inbouwen, het een beetje anders doen dan anderen. 
  • dat we de ‘vreemde trekjes’ van ons brein leren ontdekken en benutten.
  • dat we innerlijke 'richtingaanwijzers' moet leren gebruiken

Dat wil niet zeggen dat je het keuzetraject of beter gezegd het begeleidingstraject stopt of laat indutten; je houdt het juist ‘wakker’. Het is fase 1 en het brengt fase 2 op gang, de tijd om losse ideetjes en zomaar wat informatie bij elkaar te zoeken en te combineren. Fase 3 is luisteren naar wat je nu eigenlijk denkt over al die binnenkomende stukjes en beetjes. Goed navigeren hangt af van alle drie de fasen, en in die volgorde. Weet je hoe dit voor jou werkt, dan ga je complexe creatieve keuzeprocessen met veel meer zelfvertrouwen te lijf – en met veel minder wanhoop en vertwijfeling.

Balans en evenwicht

Zodra je denkt ik vind dit enorm leuk – of het nu je favoriete televisieprogramma is of bij de activiteiten (hobby) die je heel graag doet  –  Bij sterke emoties; zoals verlangen, genot, plezier schakelt je brein over op de ‘balans-stand’. In deze balans-stand doet je brein het volgende:

  • Het onthoudt wat je mooi en plezierig vindt. Het registreert dit.
  • Het onthoudt waar dit vandaan komt.
  • Het maakt hier een ‘notitie’ van, zodat dit kan worden herhaald. 
  • Het voegt een unieke herinnering toe aan je geheugenarchief.
  • Het vergelijkt de nieuwe herinnering met alle vorige herinneringen.
  • Het verstuurt chemische reacties van naar iedere cel in je lichaam.

De 'balans-stand' van het brein is nodig om te kunnen komen tot optimale ervaringen én prestaties. De energie, die vrijkomt in deze 'balans-stand' van het brein wordt flow genoemd. Volgens Csikszentmihalyi (Flow; 1975) en Guardini (Macht; 1950) ‘draait het in het leven’ (deels) om het stellen van doelen, in grote en kleine zaken. Wie zich weet te concentreren, de aandacht op doelen – weet te focussen –  heeft zijn aandacht leren beheersen. En wie zijn aandacht beheerst, ontwikkeld zijn talent tot optimale prestaties. 

Doel met een wow-factor!  

Je hebt dus een (leer)doel nodig dat een permanente wow-factor bevat. Een deel van de benodigde ingrediënten zijn hierboven genoemd. Een ‘innerlijke balans’ is een voorwaarde voor het goed kiezen en beslissen van een dergelijk doel. 

Talent; balans en evenwicht

Vanuit het Grieks en Latijn is talent gerelateerd aan een balans; de dragers (schalen) van een weegschaal waarop een bepaald gewicht wordt gelegd.  Dit betekent dat talent ‘draagt’ en dat ze een ‘gewicht’ in ‘balans’ brengt en houdt. 

Talentum (Latijn) is ontleend aan Grieks tálanton ‘bepaald gewicht’,  tálanta betekent ‘balans’. De Griekse stam tálant- gaat terug op ‘drager’.

We hebben gelezen dat ons brein een balans-stand kent. Een fysiek en mentale balans van lichaam en geest. Deze balans creëert allerlei (innerlijke én uiterlijke) positieve ervaringen en prestaties.

Zodra je hart zegt ik vind X mooi – de persoon met wie je liefst morgen wilt trouwen of bij dat wat je met liefde doet (hobby, liefhebberij) –  gebeurt er iets heel opmerkelijks. Wanneer er liefde ‘in het spel’ is: schakelt niet alleen je brein over op de ‘balans-stand’ maar je hart wordt gericht op het ‘beminnelijke doel’. En wat vanuit liefde, ook door allerlei probleemsituaties heen, wordt gecreëerd en gepresteerd is onovertroffen. 

De werking van onze hersenen, hart én handen verwijst naar een ordening, een evenwichtige én dynamische (zie het lerende brein) samenhang. Deze in elk mens unieke, samenvoeging vormt een patroon. Van al dit moois is het talent de drager. Dit ontdekken is een prachtig en uitdagend avontuur!

Onze hersenen zijn heel beweeglijk en speels, ze ‘dansen’ voortdurend mee met onze geest. Onze geest luistert naar ons hart. Liefde kent geen grenzen. Wanneer je vanuit passie (geestkracht) je grenzen verlegd luistert je talent én groeit met je mee. 

Richt jouw talent op een bij jou passend doel!

Voor deze moeilijke keuze heb je meer informatie nodig dan alleen een ingevulde beroeps, of schoolkeuzetest. Het gaat om inzicht in jezelf. Dat is een ontdekkingstocht, een avontuur! En daar wil ik jou graag in begeleiden!
Voor informatie over diverse begeleidingstrajecten;  
klik hier.

Keer terug van Ontdek en ontwikkel jouw manier van keuzes maken naar Ontwikkel jouw talent

Keer terug van Ontwikkel jouw talent naar Talentenbranche