Wat zijn typische technische bedrijven?Op deze pagina beschrijven we enkele typische voorbeelden van bedrijven in de Technische Branche. Het geeft je een beeld van waar je eventueel terechtkomt als je voor een opleiding/beroep in deze branche kiest.

Bedrijven in de techniek

Beroepen in de techniek

Binnen de Technische branche zijn veel verschillende beroepen. Verschillend in werkzaamheden en niveau. De op deze site behandelde beroepen komen uit de:

  • de apparaten- en machinefabricage
  • de productieautomatisering
  • de domotica

Dit zijn sectoren uit de techniek die elders op deze site ook behandeld zijn en waarin een groeitrend is waar te nemen voor de komende jaren.

De maakindustrie; Nederland exportland!

Nederland is in absolute termen nog altijd het vijfde exportland ter wereld (!), na China, Duitsland, de VS en Japan. En dus voor landen als Zuid-Korea, Frankrijk en India, om maar wat voorbeelden te noemen. Een hele prestatie, die voor meer dan de helft aan onze industrie mag worden toegeschreven.  Deze export wordt geleverd vanuit drie clusters: de agrofood, met vlaggendragers als Unilever, Heineken, Friesland Campina en vleesmultinational Vion; de chemie, met AkzoNobel en DSM als belangrijkste partijen en de hightech, met als bekendste vertegenwoordigers Philips, NXP, TomTom en ASML.

Binnen de hightech-sector is de apparaten- en machinefabricage, die de afgelopen 10 jaar met zo’n 30 procent is gegroeid. Vandaar dat we op deze site aan deze sector extra aandacht geven. Het zijn veelal middelgrote bedrijven in de apparaten- en machinebouw die hun eigen niche op de wereldmarkt hebben gevonden en daarin door goed management en voortdurende innovatie een leidende rol weten op te eisen. Onderstaand enkele voorbeelden van razendsnelle en professionele organisaties die met hun kennisbasis en innovatief vermogen de concurrentie in de wereldmarkt op grote achterstand zetten.

Paques een bedrijf dat wereldmarktleider is in anaerobe waterzuivering. (Bij anaerobe behandeling zetten bacteriën in een zuurstofloze omgeving organische verbindingen om in biogas. De bacteriën verwijderen niet alleen verontreinigende verbindingen uit het afvalwater, waardoor de lozingskosten worden teruggebracht, maar ze produceren tegelijkertijd groene energie)
Of ‘De Facultatieve Groep’, een bedrijf uit Den Haag dat de grootste ter wereld blijkt te zijn in crematieovens. Maar ook Best Managed Companies als Dieseko Group (triltechnologie), Hyva (hydraulische kiepsystemen) en Claymount Technologies (röntgentechnologie) zijn in hun specifieke veld de grootste en de beste.

De machine-industrie, machinebouw of machinebouwindustrie (maakindustrie) is het deel van de industrie dat zich richt op de productie en het onderhoud van machines voor zowel consumenten als het bedrijfsleven zelf. In de machine-industrie worden de meest uiteenlopende gereedschapswerktuigen, machines, huishoudelijke apparatuur, installaties en dergelijke vervaardigd. Zo leveren zij:

  • De productiemiddelen voor de bedrijven in de landbouw, mijnbouw, industrie en bouwsector
  • De apparatuur voor de productie en distributie van (bio)gas, elektriciteit, en water.
  • Allerlei ondersteunende productiemiddelen voor de overige sectoren van de economie, zoals apparatuur voor verwarming, ventilatie, luchtbehandeling en of koeling van gebouwen.

Naast al deze productie voor de industrie zelf levert de machine-industrie ook consumentengoederen, waaronder keukenapparatuur, koelkasten, wasmachines, wasdrogers en dergelijke. De productie van radio en televisies wordt echter tot de elektrische apparatenindustrie gerekend.

De productie van de machine-industrie loopt sterk uiteen, van stukproductie en serieproductie tot massaproductie. Bij stukproductie gaat het om de realisatie van één enkel exemplaar. Dankzij het modulaire ontwerpen kunnen dergelijke apparaten en machines tegenwoordig nog steeds in serie vervaardigd worden. Binnen de gehele branche wordt er gewerkt met een bepaald soort opdrachten, waarbij de opdrachtgever veelal specifieke klanteneisen stelt die in het ontwerp ingepast dienen te worden.

 

Wat maakt het leuk om voor deze bedrijven te werken?

Deze bedrijven bestaan doordat zij zich voortdurend nieuwe technieken en processen toepassen. Dit vraagt van de mensen die er werken dat zij hierin meegroeien en zich deze technieken en procesvernieuwingen eigen maken.  Het zijn bedrijven met een sterke leercultuur waarin het ontwikkelen van jouw vakmanschap belangrijk is.

Dat biedt kansen voor degenen die zich thuis voelen in een techniek, die nooit stil staat en waarin je voortdurend wordt uitgedaagd om jezelf verder te ontwikkelen.

Dit werk past bij jou als je:

Precies bent, sociaal, technisch en gevoel voor cijfers hebt.  Je verantwoordelijk voelt voor kwaliteit, veiligheid en het milieu. Graag nieuwe dingen leert, flexibel bent en je het niet erg vindt om in ploegendiensten te werken.

 


Keer terug van Techniek bedrijven naar de Techniek branche
Keer terug naar Talentenbranche