Beroepen in de techniek
Binnen de Technische branche zijn veel verschillende beroepen. Verschillend in werkzaamheden en niveau. De op deze site behandelde beroepen komen uit de:
Dit zijn sectoren uit de techniek die elders op deze site ook behandeld zijn en waarin een groeitrend is waar te nemen voor de komende jaren.
Deze beroepen worden naar diverse niveaus ingedeeld :
Van elk niveau benoemen we hier enkele voorbeeldfuncties om je een beeld te geven van de werkzaamheden. En welke opleiding(en) je moet volgen om dit beroep te kunnen verrichten.
De allround machinebouwer vindt werk bij bedrijven in de machine-industrie en apparatenbouw bij zowel kleine als grote metaalbedrijven.
Je bent meestal werkzaam in de werkplaats. Daarnaast moet je soms op locatie werken. De allround machinebouwer bouwt zelfstandig binnen een team op een frame of raamwerk complete machines en (lift)installaties. Het betreft complexe machines met een grote diversiteit aan componenten en technieken. Meestal ga je ook naar klanten om daar revisie- en onderhoudswerkzaamheden uit te voeren. Bovendien ben je de eindverantwoordelijke voor de meeste delen van de productie. Als machinebouwer allround ontvang je opdrachten van je leidinggevende en aan de hand daarvan bereid je je eigen werkzaamheden voor.
Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.
Je vindt werk in de machine-industrie en apparatenbouw bij zowel grote als middelgrote bedrijven. Dit kunnen halffabrikaten zijn maar ook bedrijven die complete eindproducten maken.
Als monteur tester mechatronica werk je op de afdeling waar de eindmontage en testen plaatsvinden. Jouw werkzaamheden bestaan uit het testen van de samenstelling van mechanische producten. Deze producten zijn samengesteld uit aangeleverde componenten en modules. Je voert je werkzaamheden uit op basis van een werkplan en technische tekeningen. Deze ontvang je van je leidinggevende. Je leest je in en bereid je werk voor. Wanneer je controleert kijk je naar alle onderdelen en materialen. Je zorgt ervoor dat de gereedschappen waarmee je werkt goed afgestemd zijn en dat de meetapparatuur goed ingesteld is, zodat je geen fouten over het hoofd kunt zien. Wanneer je ziet dat er afwijkingen zijn overleg je dit met je leidinggevende. Na overleg zorg je ervoor dat de wijzigingen doorgevoerd worden. Daarna test je alles weer.
Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.
Na het afronden van de opleiding Mechatronicus kun je gaan werken bij bedrijven die actief zijn in de productie/industriële automatisering. Je kunt aan de slag in een bedrijf of als zelfstandig ondernemer. Je kunt nadat je de benodigde ervaring hebt opgedaan een leidinggevende functie krijgen, of je werkt als onderhouds- of servicetechnicus.
Als mechatronicus los je mechatronische problemen op van verschillende machines en apparatuur. In dit vak werk je elke dag met zowel mechanica als met de hard- en software die je voor industriële automatisering nodig bent. Je combineert een techniek, werktuigbouwkunde en elektronica met elkaar. (Vandaar de benaming mechatronica) Je werkt ontwerpen uit voor mechatronische producten, zodat deze makkelijk te hanteren zijn. Daarnaast ben je creatief en oplossingsgericht ingesteld om problemen zo goed mogelijk op te lossen.
Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Voor deze niveau 4 (Specialisten/Middenkaderopleiding) heb je minimaal een VMBO-diploma (Kaderberoepsgerichte leerweg, Gemengde leerweg of Theoretische leerweg) of overgangsbewijs van HAVO/VWO naar HAVO /VWO 4 nodig.
Wanneer je de opleiding Industriële automatisering hebt afgerond kun je aan de slag gaan als automatiseerder. Je werkzaamheden zullen dan vooral bestaan uit het realiseren en ontwerpen van productieprocessen. Je kunt verschillende taken vervullen. Je kunt bijvoorbeeld storingen oplossen of de invoering van een nieuw systeem begeleiden, Nadat je de opleiding hebt afgerond kun je werk gaan zoeken bij bijvoorbeeld ingenieursbureaus die zich bezig houden met verschillende beheers- en besturingssystemen. Maar je kan ook denken aan installatiebedrijven of andere instellingen waar je op de technische dienst werkzaam bent.
Opleidingsinhoud
Het eerste jaar, de propedeuse, is een oriënterend jaar. In
dit jaar vergaar je veel kennis over en krijg je een indruk van de opleiding en
de praktijk. Je wordt breed opgeleid en krijgt veel algemene vakken. Je volgt
verschillende projecten met je medestudenten. Tijdens deze projecten leer je om
goed samen te werken en te plannen. Ook volg je verschillende vakken zoals;
bedrijfskunde, wiskunde, materiaalkunde, programmeren en tekenen.
De hoofdfase bestaat uit het tweede, derde en vierde jaar van de opleiding. In
deze fase ga je je steeds meer specialiseren. De vakken zijn rond de volgende
thema's gegroepeerd: Communicatieve vaardigheden, Elektrotechniek,
Besturingstechniek, Automatiseringstechniek, Bedrijfskunde, Procestechniek en
Produktieautomatisering. In het derde jaar ga je voor een half jaar stagelopen
bij een bedrijf naar keuze. Je leert de kennis die je op school hebt opgedaan
te gebruiken in de praktijk.
Het vierde jaar staat vooral in het teken van afstuderen. Samen met een
medestudent kies je een bedrijf. De opdracht die je gaat doen sluit aan bij een
bedrijfsprobleem. Je sluit je afstudeerproject af met een schriftelijke en een
mondelinge presentatie.
Vooropleiding
Zowel met het profiel Natuur & Techniek, als met het profiel Natuur & Gezondheid ben je zondermeer toelaatbaar. VWO'ers worden ook toegelaten met het profiel.
Dit betreft de integratie van hard- en software in systemen. Een embedded system (ook wel ingebed systeem of geïntegreerd systeem) is een elektronisch systeem (hardware én software) dat is geïntegreerd in gebruiksartikelen of apparaten, met de bedoeling deze een vorm van intelligent gedrag te bezorgen. Bij een embedded system neemt software een gedeelte van de elektronische meet- en regeltaken over. Doordat de software eenvoudig vervangen kan worden, is het apparaat flexibeler aan te passen aan toekomstige eisen. Deze vorm van techniek bevindt zich overal om ons heen, maar de meeste mensen hebben er het liefst zo min mogelijk mee te maken. Daarom zijn embedded systems klein en keurig weggestopt.
Opleidingsinhoud
Als je juist graag met deze haast onzichtbare technologie bezighoudt en zulke systemen ontwerpt, ontwikkelt en onderhoudt, dan is deze opleiding precies wat je nodig hebt. Je leert alles wat je van embedded systems moet weten om je te ontwikkelen tot een specialist op het gebied van geïntegreerde elektrotechnische oplossingen in productie- en industriële omgevingen. Binnen de opleiding krijg je te maken met technische bedrijfsprocessen en systemen. Die systemen ondersteun je door computer-, software- en informatiesystemen te ontwerpen en te bouwen. Denk bijvoorbeeld aan software voor een mobiele telefoon of MP3-speler, ook leer je hoe je advies kunt geven over een optimale inzet van technische systemen binnen een organisatie. De technische informatica gebruikt dus de toepassingen van een computer om slimme producten te ontwikkelen.
Analoge-, digitale- en computertechniek komen aan bod bij het starten van deze opleiding. Hierbij maak je kennis met het programmeren en het bouwen van computers en hoe je deze apparaten toegankelijk kunt maken voor de gebruikers ervan. Verder zul je binnen deze opleiding steeds meer kennis verwerven over het programmeren, op machine- en gebruiker niveau. Je zult zien dat techniek overal in terugkomt. Netwerktheorie, ontwerpen, kennis van programmeren en computertoepassingen zijn vakken die je kunt verwachten.
Een specialisme waaraan in het bedrijfsleven veel behoefte is!
Vooropleiding
Deze nieuwe opleiding is ontwikkeld voor mensen met een (elektro)technische vooropleiding, die zich nu verder willen ontwikkelen op het gebied van integrale technische oplossingen voor bedrijfskundige Uw vooropleiding ligt minimaal op technisch MBO-niveau.
Als eerste monteur elektrotechnische installaties kun je werk vinden bij verschillende installatiebedrijven. Je kunt werken in de elektrotechniek, industrie en in de bouwsector.
Je bent bezig met het installeren van elektronische installaties of onderdelen daarvan. Ook zorg je ervoor dat deze installaties in perfecte staat zijn en blijven en kun je eventuele fouten repareren. Het is daarom belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren. Als eerste monteur valt het begeleiden van medewerkers ook onder jou takenpakket. Je werkt zelfstandig en je hebt de leiding over een kleine groep collega’s.
Opleidingsinhoud
Eerste monteur elektrotechnische installaties (Installeren) (3) is een uitstroomrichting binnen de beroepsrichting Installeren.
Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele
jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele
jaren HAVO of VWO.
Na de opleiding Human Technology kun je gaan werken bij bedrijven van verschillende omvang. Je kunt werkzaam zijn in de sector dienstverlening, industrie, en service- en onderhoudsbedrijven. De grootte van deze bedrijven varieert van het midden- en klein bedrijf tot het grootbedrijf.
Als human technologist ben jij de tussenpersoon tussen de productontwikkelaars van technische producten en de gebruikers van deze producten. Jij hebt een adviserende rol met betrekking tot de technologische toepassingen op het gebeid van woon-, werk- en leefomgeving vanuit de verschillende gebruikersgroepen. Jij behartigd de belangen vanuit de wensen en behoeften van deze gebruikersgroepen. Je voert marktanalyses uit, daarnaast voer je ook product- en evaluatieontwikkelingen uit. Je houdt de administratie bij van de gebruikte materialen en de uren van het uitgevoerde werk.
Toelatingseisen: wat heb je nodig?
Tot het MBO word je toegelaten als je reeds enkele jaren voortgezet onderwijs hebt gehad, meestal een VMBO-opleiding of enkele jaren HAVO of VWO.
Een nieuw apparaat? Mooi, maar werkt het pas na een avondje studeren? Of heb je drie handen nodig om het vast te houden? Als jij je daar ook zo aan ergert en je ziet wel tien manieren waarop het beter kan, misschien is dit vak dan iets voor jou. Want daar houd je je mee bezig: technische producten die goed en gemakkelijk te bedienen en gebruiken zijn. Je bent technisch geschoold, maar je weet ook het nodige over vormgeving, voorlichting en informatie. Je ziet trends, kent de markt en de eisen van gebruikers. Je kunt werk vinden bij advies- en ontwerpbureaus, vormgevingsbureaus, commerciële en technische afdelingen van productiebedrijven, enz.
Opleidingsinhoud
De propedeuse (1 jaar) is bedoeld als oriëntatie op het werkveld en de verschillende vakgebieden die in deze opleiding samen komen. De eerste twee jaar van de opleiding bestaat uit een breed pakket van onderwerpen. Hierbij kun je denken aan onderwerpen als communicatie en psychologie. Ook krijg je te maken met technische onderwerpen als informatietechnologie en bouwkunde.
In de hoofdfase (3 jaar) verdiep je je in het vertalen van trends en marktinformatie naar de technische productontwikkeling. Deze hoofdfase is opgedeeld in vier thema’s. In elke thema komen de hoofdonderdelen mens, markt, techniek, communicatie en projectmanagement aan bod. In het tweede jaar volg je verschillende projecten. Deze projecten doe je samen met je medestudenten. Op deze manier leer je werkzaamheden te verdelen en te plannen. In het derde jaar richt je je op je stage. Je volgt nog een aantal lessen en daarna ga je stagelopen bij een door jou gekozen bedrijf. In het vierde jaar kies je een van de afstudeerrichtingen. In het laatste jaar staat je specialisatie centraal, zowel in een praktijkopdracht als in de afstudeerstage, onderzoek en verslag.
Vooropleiding
Je bent formeel toelaatbaar met een van de volgende opleidingen:
Diploma Havo, VWO, MBO (4); met wiskunde
De combinatie van wetenschap en techniek staat centraal bij engineering.
In de projecten waar je tijdens deze opleidingen aan werkt, pas je je kennis van de natuur- en wiskunde toe op vraagstukken op het gebied van bijvoorbeeld infrastructuur, machinebouw, elektrotechniek en product,- vliegtuigontwerp. Na afronding van deze Masteropleidingen kun je aan de slag in een functie bij overheids- of onderzoeksorganisaties, ingenieursbureaus of aannemers. Na gebleken geschiktheid kun je doorgroeien naar meer generalistische leiderschapsfuncties (mensgericht én discipline grenzen overschrijdend) of een specialistische functie die gericht is op verdere verdieping van je wetenschappelijke ontwikkeling.
Tijdens de Master Construction management & engineering besteed je aandacht aan de processen die bij complexe bouwwerken komen kijken: enerzijds bestuurlijke en bedrijfskundige processen en anderzijds innovatieve technische processen. Je maakt kennis met de technische ontwikkelingen op gebied van materialen en ICT en onderzoekt welke mogelijkheden er zijn voor innovaties van productieprocessen of reorganisatie van bestaande bedrijfsprocessen.
Tijdens de opleiding verdiep je je in de volgende thema’s: risico management, strategisch partnership, collaborative engineering, ICT en nieuwe materialen & producten. Meer en meer zien we dat gespecialiseerde toeleveringsbedrijven niet alleen het technische ontwerp en de productie van een gebouwcomponent verzorgen, maar ook de procesvraagstukken die daar direct mee te maken hebben. Aanleiding tot innovaties worden gezocht in de beschikbaarheid van nieuwe materialen en ICT tools..
Universiteit Eindhoven
In de specialisatie CME & urban development houd je je bezig met de het bouw- en procesmanagement van bouwwerken in binnenstedelijke gebieden. Je besteedt aandacht aan aspecten als infrastructuur en gebiedsontwikkeling. De specialisatie CME & innovation belicht innovatie van bedrijfsvoering en ondernemerschap bij onderzoek naar (her)inrichting van bouwprocessen.
De opleiding Master of Science (MSc.) Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek is uniek in de Benelux. Nergens anders wordt er zo'n compleet programma aangeboden.
Daarnaast worden het onderwijs en onderzoek uitgebreid ondersteund door de verschillende faciliteiten, zoals een laboratoriumvliegtuig, een supersimulator, windtunnels en een cleanroom.
De opleiding duurt twee jaar en is internationaal georiënteerd. Het onderwijs wordt in het Engels aangeboden wat een prima voorbereiding is op een internationale carrière. Het programma bestaat ruwweg uit drie delen.
In het eerste deel, dat ongeveer één jaar duurt volg je vakken en doe je practica om je kennis van de luchtvaart- en ruimtevaarttechniek te verdiepen binnen de programmavariant van jouw keuze.
Het tweede deel van de opleiding beslaat een stage in binnen- of buitenland van minimaal drie maanden waarbij het onderwerp niet in lijn hoeft te liggen met je Mastervariant.
In het laatste deel van deze Masteropleiding studeer je af. Je werkt aan een afstudeerproject; een onderzoeksopdracht voor de faculteit of voor een bedrijf. Je onderzoeksmethode(n) en resultaten leg je vast in je afstudeerscriptie en presenteer je aan het einde van de opleiding aan je collega-studenten, docenten, familie en andere belangstellenden.
Applied Earth Sciences is voor studenten uit een breed spectrum van disciplines (o.a. technische aardwetenschappen, natuurkunde, chemische technologie, geologie, geofysica en civiele techniek).
De opleiding is voor mensen die geïnteresseerd zijn in en betrokken zijn bij duurzaam gebruik van de aarde. Uitdagingen voor het duurzaam gebruik van de aarde liggen op de gebieden energieproductie (exploreren en exploiteren van olie en gas), grondstoffentechnologie en ingenieursgeologie.
Je wordt opgeleid tot een creatieve, onafhankelijke denker; een ingenieur die complexe problemen kan oplossen. In het eerste jaar volg je vakken uit je specialisatie en verricht je onderzoek. Ook neem je deel aan een geologische excursie. In het tweede jaar voer je onder supervisie van een professor een onderzoeksproject uit. Met de verdediging van je scriptie sluit je het programma af.
De vakken en opdrachten worden gegeven door specialisten uit verschillende disciplines die vaak werkzaam zijn in de industrie. De omgeving is internationaal en de standaardtaal is Engels. Naast het trainings- en onderwijsprogramma heb je de mogelijkheid om cases uit je eigen ervaring/achtergrond te combineren met de specifieke wetenschappelijke kennis, ontwikkeld door onze professoren en onderzoekers.
De toelatingseisen voor deze studies zijn:
VWO-diploma
Hbo
Instroom vanuit de volgende hbo-bacheloropleidingen is mogelijk indien er een speciaal hiervoor ontwikkeld schakelprogramma wordt gevolgd: bachelor in bouwkunde, technische bedrijfskunde, techniek & maatschappij, civiele techniek.
Keer terug van Techniek beroepen naar Techniek Branche
Keer terug naar Talentenbranche