Wat zijn typische AGF bedrijven?De AGF branche kent vele verschillende soorten bedrijven. Op deze pagina beschrijven we enkele typische voorbeelden daarvan. Het geeft je een beeld van waar je eventueel terechtkomt als je voor deze branche kiest.

Organisaties rond "food"-merken

Denkend aan bedrijven in de AGF branche vallen direct de grote voedsel-merken op. Grote AGF bedrijven maken 'food'-merken waarvan bijna iedereen wel eens gehoord heeft.

Unilever bijvoorbeeld is het bedrijf achter merken als Calvé, Unox, Conimex en Knorr. Mars maakt niet alleen Mars-repen maar ook Snickers, Twix, Milky Way en Uncle Ben's rijst. En Heineken brouwt behalve Heineken-pils ook Brand, Wieckse Witte, Amstel en Murphy's Irish Stout.

Minder bekende, maar grote AGF bedrijven

Andere grote concerns werken achter de schermen en zijn daardoor veel minder bekend.

Cargill bijvoorbeeld verhandelt, verwerkt en transporteert agrarische grondstoffen en halffabricaten, zoals meel, vruchtenconcentraat, olie, mout enzovoort.

Avebe is de grootste aardappelzetmeelproducent ter wereld.

En McCain Foods Holland heeft in Lelystad de grootste patatfabriek ter wereld staan.

Omdat ze zeer uiteenlopende producten maken, zijn veel van deze multinationals in meerdere arbeidsgebieden actief. Zo vervaardigt Avebe ook zetmeelproducten als grondstof voor papier, textiel, kleefstoffen, farmaceutische producten en bouwmaterialen.

Ook veel familiebedrijven

In de AGF branche zijn ook heel veel kleinere bedrijven actief. Voordat de producten in de grote fabriek belanden, worden ze immers geproduceerd op het land.

Het zijn de agrarische familiebedrijven in de fruit- en groenteteelt, de (melk)veehouderij en de bloementeelt die voor de grootste werkgelegenheid zorgt.

Maar ook aan het eind van de keten vind je veel familiebedrijven. Denk aan de talloze restaurants, snackbars, bakkers, slagers, en kruideniers .

Wat maakt het leuk om voor AGF bedrijven te werken?

De kleine en middelgrote familiebedrijven hebben vaak een lange traditie van hard werken en grote betrokkenheid bij het reilen en zeilen van het eigen bedrijf.

Het zijn bedrijven met een sterke hechte cultuur. Als je daar werkt ben je eerder een ‘familielid’ dan een werknemer. In een kleiner bedrijf zijn ook minder functies voorhanden en wordt je bij gebleken geschiktheid steeds meer ingezet als een all-round medewerker met een groeiende verantwoordelijkheid.

Hoe groter een bedrijf is, hoe meer collega’s waarmee je in een team of afdeling samenwerkt. Wat bepalend is voor de cultuur. In een groter bedrijf zijn er meer verschillende functies voorhanden waarin je werkzaam kan zijn.


Keer terug van AGF bedrijven naar de AGF branche
Keer terug naar Talentenbranche