De AGF Branche en jouw mogelijkheden hierinDe AGF branche heeft betrekking op het kweken en telen van producten van het land. En dit zo vers mogelijk afleveren bij de klant.

Het is dus een enorm belangrijke sector, want wie kan  zich een wereld zonder deze producten voorstellen? Maar wat zijn de mogelijkheden voor jouw talenten in deze branche?

Wat is AGF eigenlijk?

AGF staat voor Aardappelen, groente en fruit. Voedsel dus, als je tenminste ook nog vlees er achter zou scharen. In dat geval wordt er ook wel gesproken van Agro & Food sector. Voor de productie en verwerking is heel veel benodigd, ook beroepen die eigenlijk al onder een andere branche vallen.

Voor een duidelijke afbakening van de AGF branche tussen de andere branches lees je daarom de pagina AGF Betekenis.

Een grote rol voor Nederland in de AGF Branche

Nederland speelt een belangrijke rol in deze branche. Na de Tweede Wereldoorlog was de vraag naar voedsel enorm en is er hard gewerkt. Boeren moesten zich vooral concentreren op een verhoging van de productie. Dat is fabelachtig goed gelukt.  Vooral de Nederlandse glastuinbouw heeft enorme productieverhogingen gekend en er werd meer en meer geproduceerd. Nederland werd de bloemenproducent van de wereld en de groenteboer van Europa.  In de AGF branche produceert Nederland ongeveer 20% van de totale EU productie. Dit is heel opmerkelijk omdat we tot de kleinste en meest dichtbevolkte landen van Europa behoren. Toch krijgen we dit voor elkaar middels efficiënt gebruik van de grondstoffen en door iedere vierkante centimeter grond optimaal te benutten.

Werkzaamheden binnen de AGF Branche

Binnen de AGF branche vallen alle werkzaamheden die van doen hebben met de land- en tuinbouw, en met de verwerking van de producten. De productie in de agro-food en sierteelt sector zijn tot ongekende hoogten gestuwd in ons kleine landje. 

Voor de groei van de branche zijn ook productinnovaties en marketing technieken van groot belang. Een continue ontwikkeling die voor de toekomst werkgelegenheid en perspectieven biedt. Lees daar meer over op de pagina AGF werkgelegenheid.

Waarom zou je voor de AGF Branche kiezen?

De AGF branche wordt gekenmerkt door het werken in en met de natuur. Het betreffen natuurproducten. Dat betekent dat de weersomstandigheden, de jaargetijden, van grote invloed zijn op de kwaliteit en de kwantiteit van het product. Maar er wordt ook gewerkt in grote fabrieken, voor de verwerking, de productie, van allerlei vers-producten. Kijk maar eens naar de grote diversiteit in AGF Bedrijven.

In deze branche gaat het om het niet alleen om de productie en werken in de natuur. Wanneer je werkt met verse natuurproducten, moet je ook oog hebben voor de kwaliteit ervan. Dit betekent dat jij zorgvuldig met de producten om gaat, en dat jij let op de houdbaarheid van het product. Je bent goed in zaken plannen en jet let op dat alles op tijd af is. Wanneer dit jouw interesse heeft dan is dit een leuke branche voor jou.

Een overzicht van allerlei voorkomende werkzaamheden vind je op de pagina AGF beroepen.

Wil je meer weten over de benodigde competenties die je nodig hebt, en of jouw talent past bij deze branche, dan kijk je op de pagina Jouw talent en branche


Keer terug van AGF Branche naar Talentenbranche